Velike obljetnice hrvatskih muzeja i u Vinkovcima

0
534

Uzbudljiva i edukativna manifestacija Noć muzeja počinje sutra u brojnim hrvatskim gradovima. U točno 18 sati muzeji diljem Hrvatske će otvoriti svoja vrata i tako petnaesti put zaredom pozvati građane da besplatno pogledaju sve što imaju za ponuditi.

Tema ovogodišnje Noći muzeja “Velike obljetnice hrvatskih muzeja”, postavljena je tako da bi se različitim programima ponovno oživjela brojna pitanja koja se tiču uloge i značenja muzeja u društvu. Prilika je to, da se javnost još jednom podsjeti o važnosti muzejske povijesti, sadašnjosti i budućnosti.

Ako niste sigurni gdje biste proveli sutrašnju večer, Gradski muzej Vinkovci vas poziva da ih posjetite i pogledate razne izložbe, prezentacije filmova, predstavljanje knjiga i radionice te se okrijepite uz kuhani čaj, vino i lepinjice koje vas čekaju ispred Muzeja.

Od 18 sati u prostoru Stalnog etnološkog postava moći ćete vidjeti izložbu Memento tradicijske baštine uz prezentaciju etnoloških filmova te predstavljanje KUD-a Ondrej Pekar iz Soljana. U programu sudjeluje i Galerija likovnih umjetnosti Slavko Kopač gdje od 18 sati možete pogledati izložbu autorice Jasmine Runje, a u prostoru bivše Gruntovnice vas očekuje predstavljanje knjige Srednjovjekovno prstenje Istočne Slavonije nakon kojeg slijedi promocija dokumentarnog filma Obrana Nuštra. Također, u dvorištu Muzeja možete pogledati zbirku automobila i motocikala Oldtimer kluba “Stari sjaj iz Vinkovaca, a u manifestaciji sudjeluje i Općinski dom Nuštar u kojem možete pogledati izložbu Srednjovjekovno prstenje Istočne Slavonije. Vrlo bogat program uključuje i mogućnost vožnje autobusom u druge muzeje u Vukovarsko-srijemskoj i Osječko-baranjskoj županiji.

Jedan od najznačajnijih dosega manifestacije je promocija muzeja i muzejske struke i stvaranje nove publike, jer su brojni posjetitelji u Noći muzeja otkrili muzeje, da bi postali kasnije stalna publika. Želja organizatora, Hrvatskog muzejskog društva, je da i 15. jubilarna Noć muzeja, bude potvrda da hrvatski muzeji imaju znanje, snagu, potencijal i publiku koja ih voli.

Cijeli raspored Noći muzeja u Vinkovcima možete pronaći ovdje.