4 C
Vinkovci
Nedjelja, 21. travnja 2024.

Veliki petak uz posni obrok za građane od 10 sati

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Sada već tradicionalno Grad Vinkovci, Nezavisni sindikat DZZP Vinkovci i Srednja strukovna škola Vinkovci, uz potporu vinkovačkih poduzeća, na Veliki petak, najavljuju podjelu posnog obroka za sve građane.

Riba i krumpir salata bit će na meniju i ove godine, a za pripremu će se pobrinuti budući kuhari, učenici vinkovačke strukovne škole.

U prijepodnevnoj podjeli na pješačkoj zoni ispred Gimnazije od 10 sati pomoći će i gradonačelnik Ivan Bosančić koji voli naglasiti kako sam obrok nije osnovni motiv okupljanju koliko sam izlazak na trg i vrijeme provedeno u predblagdanskom duhu najvećeg kršćanskog blagdana Uskrsa, druženje, razgovor s prijateljima, sa sugrađanima.Svi se rado odazivaju kada je u pitanju tradicija s građanima. Sindikalisti, Grad, donatori i vrijedni učenici kuhari koji za ovakve prigode pripreme više od 1000 porcija posnog obroka. Bilo da je riječ o Velikom petku ili Badnjaku, osjećaj zajedništva je najvrjedniji.

Podsjetimo i na to kako je Veliki petak jedan od dva dana strogog posta u liturgijskoj godini, uz Čistu srijedu kojom počinje korizma.

Post za katolika znači uzeti samo jedan puni obrok u danu za razliku od nemrsa kada se jedu uobičajena tri obroka dnevno, ali ne i meso. A strogi post na Čistu srijedu i Veliki petak, nije samo post, nego istovremeno i post i nemrs. Znači vjernik toga dana jede samo jedan puni, skromni i jednostavni, obrok do sita jer je post i ne jede meso jer je nemrs. Veli petak dan je odricanja i pokore i u tom smislu treba biti i trpeza.

Građani su stoga pozvani na zajedničko druženje u središte grada uz ribu i piće okrijepe.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno