12 C
Vinkovci
Četvrtak, 29. veljače 2024.

Vesna Pisarović je novo ime PDV Recordsa

Više od autora

- vl promo-

Vesna Pisarović (najavljuje jazz album) [St1]Vesna Pisarović renomirana je hrvatska pjevačica koja se nakon dugogodišnje istaknute karijere u pop glazbi u Hrvatskoj i u drugim zemljama bivše Jugoslavije, 2006.g. odlučuje za studij jazza na Kraljevskom konzervatoriju u Den Haagu, da bi nakon toga magistrirala jazz izvedbe na slavnoj londonskoj školi Guildhall.

Trenutno živi i radi u Berlinu gdje surađuje s brojnim glazbenicima. Umjesto nostalgijske čežnje za starim, ono što nam još jedan plod Vesninog zaokreta jazzu pruža zapravo je iznimno kreativan odnos prema prošlosti.

Prvi singl ‘Balada’ hrvatskog izdanja albuma ‘Naša velika pjesmarica / The Great Yugoslav Songbook’ služi kao odličan uvod u cijeli projekt. ‘Balada’ u albumskoj verziji ima duže vrijeme trajanja. Inače, riječ je o svojevrsnom prepjevu istoimene pjesme legendarnih Indexa.

Čitav projekt ‘Naša velika pjesmarica’, ironično upućujući na tzv. ‘The Great American Songbook’, predstavlja kreativan osvrt na naslijeđe bivše jugoslavenske zabavne glazbe iz razdoblja od ’50-ih do ’70-ih godina, kad su prevladavale balade u big band aranžmanima, laki eurovizijski hitovi, francuske šansone i talijanski šlageri u prepjevima, dovitljive twist melodije i pastoralne rock scene, swing plesnjaci i neizbježni južnoamerički ritmovi Mediterana. Vesna Pisarović i njezini glazbeni partneri sve to podliježu minucioznom postupku dekonstrukcije, ogoljujući i rastavljajući, izokrećući i manipulirajući, te ponovo sastavljajući u ekscentričnu glazbenu montažu.Greg Cohen, Chris Abrahams, Francesco Bigoni, Gerhard Gschlößl, Dieb 13, Tony Buck
Greg Cohen, Chris Abrahams, Francesco Bigoni, Gerhard Gschlößl, Dieb 13, Tony Buck

Njezin osobit glas i glazbeni izričaj nekih od slavnih svjetskih jazz imena, kao što su Greg Cohen (bas), Chris Abrahams (klavir), Tony Buck (bubnjevi), Francesco Bigoni i Gerhard Gschlößl na saksofonu i trombonu, te Dieb 13 na gramofonu dodatno obogaćuju ovo izdanje prikazujući neke ‘stare’ pjesme u sasvim ‘novom’ ruhu. Na taj način aktualiziraju kolekciju nemogućih ‘standarda’ – koji više nisu stvar zabavne glazbe – već su osnove i predlošci za jazz improvizaciju i eksperimentiranje, za igru između forme i neformiranog, između melodičnog i disonantnog, između autentičnog i hibridnog.

Album će se u izdanju PDV Recordsa u prodaji pojaviti 19. travnja i to na vinilu, cd-u i naravno, digitalno.

VESNA PISAROVIĆ: BALADA [2017]

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno