5 C
Vinkovci
Subota, 2. prosinca 2023.

VIA proračunu izravno uprihodila 55 milijuna kuna, ide gradnja novih škola u Novom Selu i Radićevom bloku

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Čak 48 projektnih prijedloga ukupne vrijednosti 52 milijuna kuna, rezultat je rada Razvojne agencije Grada Vinkovaca VIA-e u 2022. godini, izvijestila je gradske vijećnike direktorica Danijela Slipčević. Ugovori o sufinanciranju potpisani su za realizaciju 46 milijuna kuna, istovremeno provodeći projekte iz prethodnog razdoblja ukupno teške 126 milijuna kuna. Riječ je o ugovorenom razdoblju u kojem je kuna bila službena valuta do uvođenja eura 1. siječnja 2023.

„Same uplate u proračun Grada Vinkovaca, a bespovratna su sredstva bez sufinanciranja i bilo čega, dakle čiste uplate bilo je izravnih blizu 55 milijuna kuna. Plus što kroz projekte oni sami zarade veliki dio svojih plaća pa od ukupnog troška agencije na razini 3 milijuna kuna, 1.8 milijuna sami su zaradili”, istaknuo je gradonačelnik Ivan Bosančić.

Budućnost je obećavajuća.

„Grad Vinkovci u iduće dvije godine bit će veliko gradilište. Gradit će se vrtići, nove škole u Novom Selu i Radićevom bloku, dograđivati postojeće školske objekte s ciljem osiguranja uvjeta jednosmjenske nastave do 2027., otvoreni bazen i otvorena tržnica, prva 33 hektra nove industrijske zone, Sportsko-rekreacijski park Papuk. Sve što smo ove dvije godine pripremali, u iduće dvije ide u realizaciju,” najavila je Slipčević.Postoje manje vidljivi, ali ne manje važni projekti. Iako nisu infrastrukturnog karaktera, neizmjerno su važni za sugrađane, dodaje podsjećajući na projekt zapošljavanja teško zapošljivih žena Zaželi, Vrijeme užine, Pomoćnici u nastavi, a u suradnji s VIA-om provode ga vinkovačke udruge, od Društva naša djeca, Hrvatske žene, umirovljenika, sportaša…,smanjujući razlike među nama, pomažući onima kojima je teže, povećavajući socijalnu uključenost i zapošljivost, pojašnjava.

Potpora Vijeća i gradske uprave osnivanju Agencije bila je mudra odluka, zaključuje Bosančić. Vjeruje kako su nabrojanim rezultatima i referencama djelatnici VIA-e budućnost grada s obzirom na njegovo sagledavanje u cjelini, istovremeno dajući Vinkovcima perspektivu rasta i razvoja predstojećih godina.

„Sami podaci, gledajući izvješće s brojkom projekata, bespovratnih sredstava i aktivnosti u tijeku, ne možemo ne reći BRAVO i HVALA jer daju sebe u poslu koji se ne može raditi rutinski, osim znanja, treba biti vrlo kreativan, dostupan i razmišljati o tome cijelo vrijeme”, poručuje gradonačelnik.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno