Vili Beroš novi ministar zdravstva

0
165
Foto: Vlada RH
- Reklama -

Premijer Andrej Plenković razriješio je Milana Kujundžića dužnosti ministra zdravstva te najavio da bi novi ministar trebao biti Vili Beroš. U obrazloženju odluke o smjeni predsjednik Vlade naveo je kako se Kujundžić zbog afera nevezanih uz djelokrug Ministarstva zdravstva nije mogao fokusirati na odgovornosti koje Hrvatska ima u ovom trenutku kao predsjedajuća EU-om i kao zemlja koja s ostalim članicama Unije mora pripremati zajedničku obranu od širenja epidemije koronavirusa.

“Kao prvo, moramo voditi računa o ljudskom potencijalu. Liječnici i medicinske sestre naše su najveće blago. U ovom razdoblju najvažnijim smatram uvođenje hitne helikopterske medicinske službe zbog toga što preko ljeta imamo izniman broj turista i to je apsolutno nužno. Ne možemo biti među zadnjima u Europi. Nastavit ću raditi na inicijativama koje su u Ministarstvu zdravstva započete i nastojati mnoge unaprijediti”, rekao je medijima Vili Beroš nakon što je premijer potvrdio da će ga Saboru predložiti za novog ministra zdravstva.

Dodao je i da će dati sve od sebe kako bi unaprijedio zdravstveni sustav i najavio da će odmah započeti razgovore sa strukovnim udrugama o problemu neplaćenih prekovremenih sati. Kao jednu od bitnih odrednica svoga djelovanja najavio je otvorenost Ministarstva zdravstva i dvostranu komunikaciju s hrvatskom javnošću.

Premijer je poručio kako mu Kujundžić u razgovoru dan prije nije predočio nikakve argumente niti mu je pokazao bilo kakve dokumente koji bi demantirali navode medija. “Ove situacije su neke okolnosti za koje ja niti sam znao, niti sam mogao znati niti je to predmet mog interesa, niti su to informacije o kojima sam ikada prije s njim razgovarao. Zabrinjava me fenomen da se toliko jako krene aktivnostima medija tresti ministre, tako da je fokus rada Vlade na neki način u nekom obrambenom stavu, a mi nismo tu da imamo obrambeni stav, već proaktivni stav da rješavamo probleme društva. Bilo je svega i prije, ali baš ovoliko toga nije bilo” rekao je Plenković odbacujući bilo kakvu odgovornost vezanu uz smjenu osmog ministra iz svoje vlade zbog otkrivenih afera.