21 C
Vinkovci
Četvrtak, 29. rujna 2022.

Vinkovačka bolnica bez prekida radi od 1831. godine

Više od autora

- vl promo-


Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Vinkovačka bolnica u rujnu slavi 189 godina postojanja i kontinuiranog rada u pružanju zdravstvenih usluga pacijentima iz Vukovarsko -srijemske županije, a i šire.
Svake godine bolnica je svoj rođendan obilježavala Danom otvorenih vrata, a građani su bez uputnice mogli obaviti preventivne preglede poput mjerenja šećera u krvi, ispitati plućnu funkciju spirometrijom ili pak provjeriti vrijednosti krvnog tlaka. Ove godine, nažalost, to nije bilo moguće. Epidemija virusa SARS COV-19, koja je pogodila cijeli svijet, utjecala je i na rad vinkovačke bolnice, pa ona od veljače radi u posebnim i otežanim uvjetima kako bi se spriječilo širenje bolesti COVID -19 unutar bolničkog sustava.
„Žao nam je što ove godine prekidamo tradiciju Dana otvorenih vrata, no to je u jeku epidemije bolesti COVID -19 nužno kako bi zaštitili zdravlje, ne samo zdravstvenih radnika, nego i pacijenta. Tako od virusa štitimo sve od onih kojih u bolnicu dolaze na preglede i pretrage do onih s najtežim oboljenjima koji leže na našim odjelima”, istaknuo je dr. Krunoslav Šporčić, ravnatelj bolnice.
Dodao je i kako je takav novi režim rada bolnice nužan, te zamolio pacijente za razumijevanje iako mjere poput zabrane posjeta, mjerenja temperature na ulazu ili dolaska na pregled u točno određeno vrijeme nisu nešto što se sviđa građanima. Mjere su nužne jer svaki proboj virusa u zdravstvenu ustanovu uzrokuje samoizolacije liječnika, a time i nove probleme i zastoje u liječenju pacijenta koji zbog nekih drugih oboljenja neodgodivo trebaju zdravstvenu skrb i njegu, pojasnio je dr. Šporčić.
„No, pandemiji i otežanom radu usprkos bolnica nije stala, a planovi razvoja, zanavljanja opreme i poboljšanja zdravstvene usluge za pacijente idu dalje. Nastavljamo s projektom energetske obnove bolnice, planom izgradnje energane, te uvođenjem novih medicinskih tehnologija i nabavkom najmodernije opreme”, otkrio je dr. Šporčić.
Žao mu je, dodaje, što je epidemija COVD- 19 privremeno zaustavila nabavku uređaja za magnetsku rezonanciju, no nada se kako će se i taj plan realizirati u skorije vrijeme. „Ovim putem želio bih zahvaliti i svim donatorima koji su nam tijekom ove godine donirali uređaje i zaštitnu opremu koje je, posebice na početku epidemije virusa, nedostajalo”, istaknuo je ravnatelj.
Tijekom epidemije donacije su stigle iz: Vukovarsko–srijemske županije, Grada Vinkovaca i općina s područja VSŽ, Rotary kluba Vinkovci 1973, Sladorane Županja, Specijalne bolnice Magdalena, tvrtki Lohmann & Rauscher, Cardian Zagreb, Firm, Plinare istočne Slavonije, Drava Osijek, Gerok Đakovo, općine Viškovci, Hospitalije, Medical intertrade, Vinkovački vodovod i kanalizacija, GTG Vinkovci, Veterinarski zavod Vinkovci, Codelect, Multinorm, H2O, te Udruge BMW, Tehničke škole i Gimnazije Vinkovci, te grupe građana Domagoj Bubalo, Mate Stipe Babić, Tomislav Levaković i Josip Rac.
Bolnica u Vinkovcima otvorena je na blagdan Male gospe, 8. rujna 1831. i druga je bolnica po starosti u Hrvatskoj, nakon bolnice osnovane u Zagrebu.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno