Nakon što je uspješno završena treća po redu Vinkovačka čobanijada s rekordnih okupljenih 49 ekipa, na što je ponosan organizator i predsjednik Udruge ljubitelja kuhanja Ervenica Karlo Kovalisko, slijedi priprema i organizacija 4. Vinkovačke fišijade.
Natjecanje u pripremi najpoznatijeg ribljeg specijaliteta okupit će brojne fiš-majstore prvi vikend nakon Vinkovačkih jeseni, kao i prošle godine, a predsjednik navodi kako je potrebna iznimno dobra organizacija kako bi sve proteklo baš onako kako je i planirano. Kuhanje fiša, tradicionalnog ribljeg paprikaša, karakteristično je za slavonsko područje, a natjecatelji će opet pokazati svoje vještine u pripremi ovoga jela.
Ujedno će donijeti dašak tradicije, izvrsne okuse i druženje na otvorenom. Kako je istaknuo Kovalisko, udrugu su osnovali prije četiri godine upravo kad su organizirali prvu fišijadu u gradu na Bosutu. “Iako je bilo već pokušaja organizacije fišijade, ovo je prva prava i želimo da to bude tradicionalan događaj koji će se održavati uvijek u istom terminu. Trudit ćemo se da svake godine bude sve više i više natjecatelja jer želimo da fišijada s vremenom postane veća i bolja za naš grad”, rekao je Kovalisko za Vinkovački list još pri organizaciji prve fišijade te dodao kako se nada da će ovo biti pravi festival kuhanja i druženja Vinkovčana i njihovih gostiju, što se i ostvarilo jer je postala tradicionalan događaj kojega mnogi željno iščekuju.
„Ovakvih natjecanja s većim brojem ljudi nije bilo, a prije tri godine u suradnji s Gradom organizirali smo prvu fišijadu”, kazao je predsjednik dodavši kako udruga broji dvadesetak stalnih članova koji rade s obiteljima i svojim djecom pa im ništa ne predstavlja problem.
A da je za ovo što rade potrebna samo volja, rad i trud, govori i to da su svi amateri koji vole i žele učiti, a u čemu im pomaže Filip Sunac, jedini profesionalni kuhar u udruzi. „Mi smo stalno na takvim manifestacijama, dobili smo i par poziva od kolega koji imaju svoje udruge, a ići ćemo u Jarminu na njihovo natjecanje sredinom srpnja. Dogovaramo se, jedni drugima rado pomažemo i izlazimo u susret, a kada kuhamo kod njih, to činimo sa srcem. Splitski kandidati prošle su godine prvi puta u životu kuhali fiš, ali uz našu pomoć i instrukcije skuhali su dobar fiš”, kazao je, što pokazuje kako im je uz kuhanje važno družiti se uz slavonske običaje sa svojim prijateljima, rodbinom i usput steći nova poznanstva.
„Odlazimo i izvan naše županije i to u Valpovo, Belišće, Slavonski Brod, a u planu nam je otići u Lovran na ribarske večer te i tamo skuhati dobar fiš”, rekao je ovaj ljubitelj kuhanja.
Stoga, ne propustite priliku biti dio ovogodišnje fišijade kako biste doživjeli autentičnu slavonsku gostoljubivost i gastronomiju koju ova udruga sprema.