2 C
Vinkovci
Nedjelja, 3. prosinca 2023.

Vinkovačka knjižnica bit će uvrštena među najljepše knjižnice Europe

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Samo mjesec dana od početka rada, Gradska knjižnica i čitaonica Vinkovci dobila je potvrdu kako će, prema izboru časopisa Meridijani, biti uvrštena u najljepše knjižnice Europe.

“Prošli vikend proveli smo radno u društvu novinarke znanstvenog časopisa Dubravke Volenec. Nakon upoznavanja s prostorom i izvješćem o radu, ocjenila je kako će Gradska knjižnica i čitaonica Vinkovci zasluženo biti uvrštena među najljepše knjižnice Europe kroz dva mjeseca kada se očekuje izlazak njenog članka”, potvrdila je ravnateljica Vedrana Lugić.

FOTO: Gradska knjižnica i čitaonica Vinkovci

Impresivan je brojčanik posjeta koji je od 28. kolovoza do zaključenja ovog teksta evidentirao preko 20 000 osoba.

“Impozantan broj. Već sada je to 500% više nego u staroj knjižnici što znači da smo došli do naših korisnika i onih koji će to tek postati jer želimo svakome tko uđe u knjižnicu pokazati što nudimo ciljano za određenu dob”, dodaje.

Tako školarce putokaz vodi k Dječjem odjelu. Ciljano im se, primjereno određenoj dobi nudi od literature, programa, radionica. Odjel za mlade dupkom je pun svakodnevno, no roditelji, bez brige! Vrijeme za igrice i multimediju ograničeno je na sat vremena. Djeca iz okolnih sela u knjižnici čekaju autobus i krate vrijeme društvenim igrama, čitaju, rade u grupi plakate za školu, stižu sa svojim učiteljima.FOTO: Gradska knjižnica i čitaonica Vinkovci

Od idućeg tjedna počinju omiljene igraonice za najmlađe, djecu od 4 do 7 godina.

“Dobro poznate igraonice u knjižnici koje traju dugi niz godina i bile su dio programa u Gundulićevoj 6, nastavljamo ponedjeljkom i srijedom od 17.00 do 18.30. Najvažnije, na njima se razvija ljubav prema knjizi i slikovnicama, usvajaju predčitalačke vještine, a imat ćemo i goste psihologe, pedagoge, logopede. Sve kako bismo djecu do sedme godine pripremili za novo razdoblje u životu koje se zove škola”, najavljuje ravnateljica.

Nacionalno svečano otvorenje Mjeseca hrvatske knjige ove će godine biti baš u Vinkovcima 16. listopada u 12:00 što je još jedna referenca vinkovačkoj knjižnici koja je uistinu postala naš novi dom.

FOTO: Gradska knjižnica i čitaonica Vinkovci

Ući u novi prostor, osjetititi ga, disati, izgubiti se u zagrljaju knjige mogli su proteklih mjesec dana apsolutno svi. Jedini uvjet za korištenje usluga knjižnice je biti član što se odnosi na svako dijete koje dolazi na igraonicu, a roditelj pri tome, ako ne koristi usluge knjižnice, ne mora biti član. Ona za djecu godišnje iznosi simboličnih 10 eura, za odrasle 15 eura. Tada pri samom ulasku sva vrata su nam otvorena, a sve usluge koristimo bezbrižno pokriveni našom godišnjom članarinom.

Kako se bliži Mjesec hrvatske knjige našim je knjižničarima glavni cilj što više građana ondje. Žele im predstaviti i ponuditi sve usluge kako bi izabrali iz izloga koji najviše odgovara njihovim afinitetima.

FOTO: Gradska knjižnica i čitaonica Vinkovci

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno