21 C
Vinkovci
Petak, 12. travnja 2024.

Vinkovačka uprava odrekla se regresa u korist stanovništva susjednih općina pogođenih nevremenom

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

“Zahvaljujem se svojim djelatnicima gradske uprave i Razvojne agencije koji su razumijeli ovaj trenutak i odrekli se regresa u visini 200 eura. Ukupan iznos od 40.000 eura bit će uplaćen susjednim općinama Stari Jankovci, Privlaka, Andrijaševci i Ivankovo, svakoj po 10.000 eura, s ciljem pomoći obiteljima čije su kuće najviše stradale, a odluku prepuštamo načelnicima”, najavio je na konferenciji za medije gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić uvodno, u ime sugrađana i svoje osobno, izrazivši suosjećanje s onima koji su pretrpjeli najveću štetu, izgubili krov nad glavom u nadi da su uspjeli do danas barem u većem dijelu zaštititi svoju imovinu s obzirom na nestabilne vremenske prilike koje su i danas u najavi.

Kada je riječ o šteti koju je prouzročilo orkansko nevrijeme prije tjedan dana, do danas je utvrđeno oštećenje na 65 objekata od čega su polovina obiteljske kuće.

“Vinkovce je nevrijeme dotaklo u jednom dijelu grada gdje su objekti pretrpjeli određene štete, ali ne možemo se ni u jednom trenutku usporediti se sa susjednim općinama koje su nažalost stradale praktično u cijelosti. U tom smislu, a po prijavljenom broju šteta, u razgovoru sa županom, naš grad nije imao uvjete za proglašenje elementarne nepogode. Naime, tek šteta utvrđena na 30 posto objekata element je za proglašenje prirodne nepogode. Kako Vinkovci imaju oko 15.000 objekata, a oštećenja su utvrđena na ukupno 65, svima je jasno da mi nismo imali uvjete u tom pogledu. Ne manje važno, do ovog trenutka, osim nekoliko telefonskih kontakata, nismo zaprimili ni jedan zahtjev za naknadu štete kod naših OPG-ovaca odnosno tvrtki na poljoprivrednim površinama, a prema procjenama teško da će i tu biti 30%,” upoznao je javnost Bosančić.

Prijavljene i utvrđene štete manjim ili većim dijelom, na obiteljskim kućama povezane su s uništenim crijepom odnosno potrebi sanacije krovne strukture. Kako smo ih popisali, fotografirane su i pripremljene za isplatu naknade štete.

“Do kraja tjedna sve prijavljene štete bit će isplaćene u 100% iznosu prikazane kroz račune. Ako su sugrađani dizali materijal u tvrtkama, novac ćemo platiti tvrtkama, a ako imaju račune, isplata će ići izravno na tekući račun, dakle cijeli iznos štete koju su imali. Ako ju još netko nije prijavio, pozivam da u narednih dan ili dva podnesu zahtjev gradskoj upravi kako nitko ne bi ostao obeštećen, novac će svim biti isplaćen. Naša procjena je u ovom trenutku da na obiteljskim kućama neće biti veća od 30.000 eura”, rekao je vinkovački gradonačelnik koji je svakodnevno na telefonskoj liniji s kolegama načelnicima, a sve službe kojima upravlja Grad Vinkovci na raspolaganju su Županijskom stožeru koji koordinira potrebe na terenu.

“S obzirom na to da se u javnosti dosta povezuje Grad Vinkovce s općinama, važno je istaknuti da je gradonačelnik Vinkovaca isključivo zadužen za grad Vinkovce i nema ingerencije niti nad jednom općinom, u općinama su glavni i odgovorni načelnici općina, vukovarsko-srijemski župan vodi županijski Stožer i on u ovome trenutku upravlja s cijelom krizom uz pomoć sada i ministra obrane odnosno Hrvatske vojske. Grad Vinkovci nema ingerenciju niti nad susjednim općinama niti na bilo kojim drugim. Gradonačelnik i gradska uprava isključivo ingerenciju imaju nad gradom Vinkovcima”, podcrtava Bosančić način upravljanja krizom uslijed izvanrednih situacija odgovarajući tako i na prozivke pojedinaca koji koriste najteže situacije u svrhu osobnog političkog profita, napominje.

“To je političko lešinarenje. Kada se dogode, nažalost, ovakve ili slične krize, uvijek se pojave takvi koji koriste tuđu muku kako bi profitirali u političkom smislu. Ali moraju znati da takvi populistički postupci koji koriste tuđu nesreću ne mogu donijeti dobro i žao mi je što uopće postoje u medijskom prostoru ljudi koji su spremni raditi takve stvari”, kratko je komentirao.


Podvukao je da su se Vinkovci vrlo brzo nakon nevremena vratili normalnom funkcioniranju, stavili se nadalje na raspolaganje s Vinkovačkim vodovodom i Javnom vatrogasnom postrojbom svima na raspolaganje. Službe su i dalje na terenu, naglašava te poziva opetovano sve koji eventualno još nisu prijavili štetu, javiti se u gradsku upravu kako bi im novac do kraja tjedna bio isplaćen.

“Osobno sam cijelo vrijeme u kontaktu s ljudima iz općina i po onome što sam dobio najsvježije informacije, pomoć stalno pristiže, resursi su na raspolaganju, no nije im lako, treba ih razumijeti, ogroman posao rade, jer nije tako jednostavno vratiti cijelu općinu u normalu za tri dana nakon tolike štete. Kolege načelnici i gradonačelnici daju nemjerljiv doprinos kako bi što prije život normalno profunkcionirao”, zaključio je Ivan Bosančić.

 

 

 

 

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno