2 C
Vinkovci
Utorak, 5. ožujka 2024.

Vinkovački gimnazijalci izvrsni u Osijeku: Tri prva mjesta

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Na Međužupanijskom natjecanju iz logike i filozofije u Osijeku, održanom 1. ožujka, sudjelovalo je 18 učenika Gimnazije Matije Antuna Reljkovića iz Vinkovaca. Od toga 16 učenika natjecalo se u poznavanju tradicionalne i iskazne logike, a dva učenika u poznavanju izvornih filozofskih tekstova te u artikulaciji i evaluaciji filozofskih pozicija i argumenata. Vinkovački gimnazijalci ostvarili su izvrsne rezultate na ovom natjecanju, a riječ j o tri prva mjesta.

Dario Dugonjevac, Petar Škrobo i Mihael Miličević osvojili prva mjesta

U kategoriji Logika A-razina Dario Dugonjevac, učenik 4. f razreda osvojio je prvo mjesto, u kategoriji Logika B-razina Petar Škrobo, učenik 3. a razreda osvojio je prvo mjesto, na međužupanijskom razini natjecanja iz filozofije Mihael Miličević, učenik 4. f razreda osvojio je prvo mjesto.

“Da bi došli do te razine, učenici su morali proći školsku razinu natjecanja. Nakon završenog natjecanja na školskoj razini Državno je povjerenstvo odredilo bodovni prag kojim je određeno da 16 učenika naše gimnazije ima pravo sudjelovati na međužupanijskom natjecanju iz logike i dva učenika iz filozofije. S redovitim pripremama krenuli smo nakon Školskoga natjecanja iz logike i filozofije koje je održano 29. siječnja, a radili smo tri školska sata tjedno. Također, međusobno smo razmijenili adrese elektroničke pošte, gdje sam im redovito slala zadatke i njihova rješenja. E-mail adresa nam je bila poveznica na kojoj sam uvijek bila dostupna za sva njihova pitanja i nedoumice”, ističe Mateja Damjanović, profesorica logike i filozofije.Za natjecanje iz Logike ove su se godine, baš kao što je i propisano, prijavili učenici III. i IV. razreda koji uče ili su učili logiku u redovitom programu. Učenici prirodoslovno-matematičkih gimnazija mogu se natjecati samo u A kategoriji, dok učenici ostalih srednjih škola, pa tako i opće i jezične gimnazije, na međužupanijskoj razini mogu odabrati natjecanje u A ili B kategoriji. Ove su godine na natjecanju sudjelovali sljedeći učenici 4. razreda: Dario Dugonjevac (A – razina), Petra Godanj (B-razina), Ana Peulić (B-razina), Matija Josić (A-razina), Ema Javor (A-razina) i Miron Veselčić (A-razina). Također, na natjecanju su sudjelovali učenici 3. razreda: Petar Škrobo (B-razina), Lara Križanić (B-razina), Gordana Jerkić (A-razina), Filip Leko (B-razina), Ivan Mesić (B-razina), Patricia Goman (B-razina), Patricia Brletić (B-razina), Matija Žagar (B-razina), Ivan Pavošević (A-razina) i Elizabeta Matković (A-razina).

Natjecanju iz filozofije pristupili su učenici 4. f razreda Mihael Miličević i Borna Colarić. Školska kao i međužupanijska razina natjecanja iz filozofije sastojala se od provjere znanja testom (45 minuta) i pisanja eseja o temi koja je vezana za određenu, zadanu literaturu (120 minuta).

Najbolji rezultat vinkovačke Gimnazije do sada

“Nakon što smo saznali da je učenik Mihael Miličević zauzeo prvo mjesto, odlučili smo poslati prijavnicu za kvalifikacije na Međunarodnu filozofsku olimpijadu koja se ove godine održava u Rimu od 16. do 19. svibnja. U ponedjeljak, 11. ožujka, on će pristupiti pisanju filozofskog eseja na engleskom jeziku. Mogu samo reći da smo zadovoljni i sretni jer naša Gimnazija do sada nije zabilježila ovakav rezultat. Također, nadamo se pozivu na državnu razinu natjecanja. Na kraju, preostaje mi samo zahvaliti učenicima na uloženom trudu i radu. Svojim izvrsnim rezultatima učenici su me učinili ponosnom mentoricom i potaknuli me na još veću predanost svom životnom pozivu kao i na intenzivniji rad s nadarenim učenicima i osobno stručno usavršavanje”, ističe Mateja Damjanović.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno