27 C
Vinkovci
Nedjelja, 21. srpnja 2024.

Vinkovački plivački klub održao Dan otvorenih vrata na bazenima Lenije

Više od autora

- vl promo-

Vinkovački plivački klub na bazenima Lenije u Vinkovcima danas su održali Dan otvorenih vrata u sklopu projekta Hrvatska pliva 2022. koje sufinancira Ministarstvo turizma i sporta.

Hvala svima što ste došli. Prošle godine i ove godine sudjelujemo u projektu koji je osigurao besplatnu obuku neplivača za djecu. Ove godine prisutno je stotinjak djece. Nakon završenog programa za neplivače, roditelji koji žele mogu svoju djecu upisati na treninge u našem klubu”, bile su uvodne riječi Zvonimira Pintera, jednog od trenera u klubu.

Nakon uvoda, uslijedilo je predavanje dr. sc. Marija Lovrića na temu obuke neplivača, a ono je bilo namijenjeno svim roditeljima polaznika, trenerima, članovima kluba i drugim zainteresiranim korisnicima bazena. Tako je današnji predavač govorio o svojem istraživanju koje je prije nekoliko godina provodio u 6 osnovnih škola na području grada Vinkovaca. Tada su nasumičnim odabirom rađene grupe od 12, 16 i 20 sati tjedno, a rezultati su pokazali kako je skupina od 20 sati plivanja bilježila najbolje rezultate i napretke. Ipak, niti 20 sati nije u potpunosti dovoljno kako bi se moglo reći kako su djeca sigurna u vodi, no i to je svakako bitan napredak u odnosnu na prve dvije skupine.

Ovim istraživanjima smo pokušali pokazati učinkovitost svakog programa, odnosno 3 različita programa koja su trajala 12, 16 i 20 sati. Utvrđivali smo njihovu uspješnost i dobili smo rezultate gdje smo doznali da je program od 20 sati puno uspješniji od programa od 12 i 16 sati. Taj program od 20 sati je dobar, ali bi se trebao produžiti ili ponoviti, kako bi dijete bilo sigurno u vodi”, rekao je dr. sc. Mario Lovrić.

Često se prenosi pogrešna informacija kada za nekog kažemo da je plivač, a posebno se to odnosi na djecu. Naime, skupina plivača može se okarakterizirati kada se samostalno može uskočiti u vodu i otplivati 25 metara u slobodnom stilu, zatim se leđno okrenuti te otplivati natrag 25 metara. Također, mora se moći izroniti predmet visine u razini glave.

Ova se obuka neplivača provodi u kontroliranim uvjetima, nema valova, odječe i hladne vode. To su sve remeteći faktori koji otežavaju plivanje. Treba biti oprezan i poticati djecu i roditelje da se što više uključe u ovaj projekt koji je besplatan, ali ako roditelji imaju mogućnost trebali bi djeci omogućiti češći slijed dolazaka na bazen kako bi svoje znanje još više utvrdili”, zaključio je Lovrić.

Ovaj projekt svakako je od iznimne koristi za djecu, ali i njihove roditelje. Nadajmo se kako će se ovim događajem dodatno potaknuti roditelje kako bi što više uključivalo djecu u svijet plivanja, ali i općenito u svijet sporta, te da će djeca zavoljeti plivanje i zajedničko druženje.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno