- Tekst se nastavlja ispod oglasa -

Udruga ljubitelja filma RARE iz Vinkovaca i treću godinu za redom pripremila je bogat filmski program u Lapidariju Gradskog muzeja u Vinkovcima, povezavši programe 7. Antičkih filmskih večeri i 13. Festivala dokumentarnog rock filma, tijekom kojega će slavonski ljubitelji dokumentarnih filmova uživati u projekcijama recentne filmske produkcije, uz popratni program.

Regionalna selekcija ovogodišnjeg izdanja predstavit će ukupno 6 novih glazbenih dokumentarnih filmova, iz Hrvatske, Srbije i Slovenije.

Veliki ovogodišnji hit, najnoviji film scenariste i reditelja Mladena Matičevića „Nebeska tema“ o velikanu Vladi Divljanu je glazbeni dokumentarac s elementima igranog filma. U njemu sudjeluju najznačajniji autori sa ex-Yu prostora, Darko Rundek, Bajaga, Svetozar Cvetković, Mladen Juričić Max, Srđan Gojković Gile, Dušan Kojić Koja, Srđan Šaper, Goranka Matić, koji su specijalno za ovu priliku snimili nove verzije Vladinih pjesama. Prvi redateljski uradak sjajnog montažera Vladimira Gojuna „Times of great depression“ predstavlja glazbenika Adama Semijalca, poznatijeg kao Bebe na vole.

Igor Čoko predstavit će u Vinkovcima ekskluzivnom premijerom kratki film radnog naslova „Rock’n’roll u Okružnom zatvoru“, o nastupu sjajnog sastava Repetitor u beogradskom Okružnom zatvoru, koncertu koji su 2017. odsvirali za osuđenike.

Sjajan film autorice Tine Šimurine „Putnici“, uzbudljiva je priča o Margareti Vidmar i Draženu Pavaliću, koji su 80ih su godina bili dio zagrebačke punk scene. Ona je imala 15, a on 21 godinu. Kratka priča „Band vs. Brand“, dvije mlade redateljice, Hanna Szentpeteri i Simone Jerala o dva slovenska alternativna sastava Koala Voice i Persons from porlock, prati njihove managerice. „Električni orgazam za ljude budućnosti“, donosi portret jednog od najpopularnijih i najdugovječnijih rock bendova na prostorima bivše države, otkrivajući zanimljive i manje poznate detalje koji su činili njihovu 39 godina dugu&uspješnu karijeru, a sve direktno iz sjećanja samih članova benda.

Podsjećamo, o najboljem DORF filmu u regionalnoj konkurenciji odlučit će Miroslav Sikavica, redatelj i autor prošlogodišnjeg pobjedničkog DORF filma, predsjednik žirija Matej Meštrović-glazbenik i Marina Paulenka-fotografkinja, umjetnička direktorica festivala Organ Vida.