26 C
Vinkovci
Subota, 21. svibnja 2022.

Vinkovčani na edukaciji za trenere realističnog prikaza ozljeda

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr
Proteklog vikenda Hrvatski Crveni križ organizirao je dvodnevnu specijalističku edukaciju za trenere realističnog prikaza ozljeda u Edukacijskom centru HCK u Zagrebu. Na edukaciji je sudjelovalo 26 sudionika, volontera i djelatnika iz petnaest društava Crvenog križa, a među njima su bili i volonteri Gradskog društva Crvenog križa Vinkovci Darija Vrgoč i Luka Mecanović.

Ciljevi edukacije bili su unapređivanje i usavršavanje znanja i vještina izrade realističnih ozljeda uz korištenje raznih materijala te osposobljavanje sudionika za samostalno provođenje tečajeva i radionica realističnog prikaza ozljeda. Naglasak teorijskog dijela bio je na učenju vještina dobrog voditelja i pravilnih komunikacijskim vještina potrebnih za vođenje grupe. Također, sudionici su upoznati s ulogom RPO tima u organizaciji natjecanja i pokaznih vježbi, kao i mogućim greškama i nelogičnostima u simuliranju ozljeda, naglo nastupajućih oboljenja i pripremi manekena. Praktični dio  edukacije odnosio se na upoznavanje s najnovijim dostignućima na području realističnog prikaza ozljeda, izrađivanja i korištenja raznih materijala za modeliranje rana, izradu amputiranih dijelova tijela uz korištenje alginata, gipsa i silikona, izrađivanje ozljeda koje nisu česte u scenarijima i realističan prikaz starijih osoba metodom sjenčanja.

Realistični prikaz ozljeda važan je dio obuke prve pomoći iz dva glavna razloga. Prvo: na ozljedama koje se “našminkaju” mladi natjecatelji pokazuju svoje znanje vještina pružanja prve pomoći, a drugo, i možda čak i važnije: ako volonteri nauče “našminkati” neku ozljedu, lakše će ju prepoznati u stvarnoj životnoj situaciji te će kvalitetnije pružiti prvu pomoć unesrećenoj osobi. Kroz trening, vinkovački volonteri produbili su svoje znanje o tehnikama realističnog prikaza ozljeda, proširili poznanstva s drugim volonterima iz cijele Hrvatske te stekli vještine koje će im sigurno pomoći prilikom educiranja drugih volontera.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno