23 C
Vinkovci
Petak, 24. svibnja 2024.

Vinkovčani u obrani Vukovara

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Udruga braniteljica Domovinskog rata Vinkovci sinoć je u Velikoj vijećnici Vukovarsko-srijemske županije u Vinkovcima upriličila susret braniteljica i branitelja Domovinskog rata pod nazivom “Vinkovčani u obrani Vukovara”.

“Idejni začetnik ovoga okupljana je naša Larisa Janičev-Stojanović. Ona nam je to predložila i odmah smo prihvatile. Posebna je to tema i stvarno smo htjeli dostojanstveno ju prezentirati te ujedno dati i jednu poveznicu naša dva grada Vukovara i Vinkovaca. Zato smo odlučili da datum susreta bude 24. rujna kao simboličan datum jer se na taj dan 1991. godine dogodio jedan od najžešćih napada na Vinkovce u kojemu je izginulo najviše branitelja i civila u Vinkovcima, istaknula je Grozdana Mauer, predsjednica Udruge braniteljica Domovinskog rata Vinkovci.

Gosti predavači bili su branitelji Vukovara, Vinkovčani Goran Sertić i Damir Kalapati te Vukovarka Tanja Belobrajdić, braniteljica, književnica, autorica, između ostaloga, i knjige “Nisu zaboravljeni” u kojoj donosi priče o braniteljima i braniteljicama poginulima ili nestalima u Vukovaru tijekom Domovinskog rata.“Doista sam puno radila baš na pričama Vinkovčana koji su branili Vukovar. Smatram da među pričama koje radim oni moraju dobiti svoje zasluženo mjesto i da se o njima kao braniteljima Vukovara premalo zna, a oni su zaslužili puno više. Ne samo poginuli i nestali, što je tema kojom se ja bavim nego i preživjeli suborci koji su ostavili dijelove svoga tijela, koji su bili zatočenici srpskih koncentracijskih logora i mislim da bi se tek na prste moglo pobrojati koliko je Vinkovčana koji su branili Vukovar izašlo iz grada da nisu zarobljeni, da nisu ranjavani i da na bilo koji drugi način nemaju neku težu traumu”, istaknula je Tanja Belobrajdić.

Sjećanja na događaje od prije 30 godina lagano blijede, ali ono što nikako ne dozvoljavaju to je da izblijedi sjećanje na njihove poginule suborce, istaknuo je Goran Sertić, koji je, zajedno s Damirom Kalapatijem bio među 13 branitelja koji su 19. rujna 1991. godine iz Mjesnog odbora Kolodvor krenuli za Vukovar, deset dragovoljaca iz Vinkovaca i trojica iz Satnice Đakovačke. Preživjela su petorica. Ni danas, kaže, nakon svega, dvojbe oko odlaska u Vukovar nema i kada bi trebalo, krenuo bi opet. “I još žešće nego tada. Domovina se uvijek mora čuvati i braniti. To je sveto pravilo”, istaknuo je Goran Sertić.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno