1 C
Vinkovci
Petak, 3. veljače 2023.

Vinkovčanin Luka Gelo osvojio prvo mjesto za svoj literarni rad “Moj mi dido sinoć pripovido”

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Uz veliku 50. obljetnicu Dječjih vinkovačkih jeseni, Gradska knjižnica i čitaonica raspisala je u ožujku prigodan literarni natječaj. Prijave su trajale do sredine svibnja, moglo se prijaviti u dvije kategorije, a knjižnica je sada objavila i konačne rezultate natječaja.

1970. godine vinkovačka knjižnica bila je začetnik i organizator prvih Dječjih vinkovačkih jeseni, a ove je godine, uz veliku 50. obljetnicu, organizirala prigodni Literarni natječaj “Male Vinkovačke jeseni” za učenike viših razreda osnovnih škola i učenike srednjih škola u Republici Hrvatskoj. Pristiglo je preko 100 radova iz svih dijelova Hrvatske.

Natječaj je bio objavljen za literarni rad na temu Zavičaj, a slati se mogla poezija te kratka priča ili esej do pet kartica teksta. Radovi su ocijenjeni u dvjema kategorijama: stariji osnovnoškolci ( 5. do 8. razred ) i učenici srednjih škola (1. do 4. razred).

Prema odluci žirija, u kategoriji starijih osnovnoškolaca prvo mjesto osvojio je Luka Gelo iz Vinkovaca koji je poslao rad pod naslovom “Moj mi dido sinoć pripovido”. Drugo mjesto pripalo je Gabrijeli Miklošević i njezinom radu “Senja muoj Ivonjec”iz Ivaneca, dok je na trećem mjestu završila Petra Grassi s otoka Brača koja je poslala priču “Milna”. Pohvaljen rad bio je onaj Une Bebek iz Koprivnice, naslova “Čudnovate legende podravskoga kraja”.

U kategoriji učenika srednjih škola najbolja je bila Nika Peršić iz Tršća i njezin rad pod naslovom “Trstje”. Drugo mjesto osvojila je Dora Kovačević iz Bošnjaka napisavši “O Bošnjacima i o Rimu”, dok je treći najbolje ocijenjeni rad “Čežnja za morem” autora Josipa Miline s Korčule. Žiri je pohvalio rad Zagrepčanke Lee Ceković “Ženi se Šokac dalmatinski”.

Pobjednicima se dodjeljuje zahvalnica/priznanje Dječjih vinkovačkih jeseni te prigodni novčani poklon: prva nagrada 1.000,00 kuna, druga nagrada 700,00 kuna i treća nagrada 500,00 kuna. Posebna nagrada za sve nagrađene, kao i za njihovu pratnju je dvodnevni boravak u Vinkovcima na manifestaciji Dječjih vinkovačkih jeseni.

Čestitamo!

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno