10 C
Vinkovci
Četvrtak, 25. travnja 2024.

Vinkovčanin Marko Brnjić novi/stari predsjednik Mladeži HDZ-a Vukovarsko-srijemske županije

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Marko Brnjić novi je stari predsjednik Županijskog odbora Mladeži HDZ-a Vukovarsko-srijemske županije. Ovaj 27-godišnji Vinkovčanin, po zanimanju inženjer agrobiotehničkih znanosti, dužnost je preuzeo još 2021. godine, u jeku kampanje za lokalne izbore, a danas, nakon reizbora u sličnoj je situaciji jer pred strankom su, reći će, novi veliki izazovi.

FOTO: Mladež HDZ VSŽ
FOTO: Mladež HDZ VSŽ

Brnjiću su na sinoćnjoj Konstituirajućoj sjednici ŽO Mladeži HDZ-a podršku iskazali i predstavnici jakih seniorskih snaga, v.d. predsjednika ŽO HDZ-a Vukovarsko-srijemske županije Ivan Bosančić, saborski zastupnici Mladen Karlić, Josip Šarić i Nikola Mažar, član Predsjedništva stranke i predsjednik Zajednice poduzetnika i obrtnika HDZ-a Petar Šimić te potpredsjednik Zajednice branitelja HDZ-a „Gojko Šušak“ Ante Gilja. Uz nazočnost mladih iz slavonskih županija, nije izostala podrška iz Središnjice jer iz Zagreba su stigle kolege predvođene predsjednikom nacionalne Mladeži HDZ-a Maksimilijanom Šimrakom.

Jednoglasna poruka glasi: Mladež je velika snaga HDZ-a, ali ne manje važno, mladi svakim danom pokazuju zrelost i spremnost igrati važnu uloge u radu stranke, kao i u svim nadolazećim izbornim procesima, odaslano je iz Vinkovaca.

FOTO: Mladež HDZ VSŽ

S Markom Brnjićem razgovarali smo potom upravo o vrlo zahtjevnom periodu koji je pred strankom i Mladeži, stanju u županijskom podmlatku te o ključnim pitanjima čije odgovore u aktualnom vremenu očekuje njegova generacija.

Nastavljate obnašati dužnost predsjednika Županijskog odbora Mladeži HDZ-a Vukovarsko-srijemske županije, pred vama je gotovo već viđena situacija od prije tri godine. Jeste li spremni za nove/stare izazove?

Naravno, prije tri godine smo možda bili u nezavidnijoj situaciji, ali smo se u kratkom periodu uspjeli konsolidirati te smo ponovno pokazali zašto smo važan oslonac stranke u svakom pogledu, s posebnom ulogom u pokretanju inicijativa i rješavanju pitanja koja se tiču mladih. HDZ je ozbiljna, predana i odlučna demokršćanska stranka te se od nas mladih očekuje da promičemo te vrijednosti i kroz svoj rad zaslužimo povjerenje koje smo dobili. Trogodišnje razdoblje bez izbora iskoristili smo kako bi proveli niz aktivnosti i dodatno ojačali stranačku mladež koja sada spremno ulazi u superizbornu godinu.

Potporu su vam prilikom reizbora iskazali seniorski teškaši stranke, ali i članovi nacionalnog vodstva Mladeži. Koliko vas to motivira i može li koristiti njihovo dugogodišnje iskustvo?

Takav odnos je temelj i veliki vjetar u leđa nama mladima jer predstavlja važnu generacijsku podršku unutar stranačkih redova. Njihovo dugogodišnje iskustvo u razumijevanju političkih procesa, strategija i problema s kojima se suočavamo, snažna je osnova za daljnji razvoj nas mladih kako bismo jednog dana bili spremni donositi važne odluke. Njihovo povjerenje opravdat ćemo predanim radom na terenu te doprinosom zajedništvu i pobjedničkom entuzijazmu koji je u Hrvatskoj demokratskoj zajednici iz dana u dan sve izraženiji. Ponosan sam što sa sigurnošću možemo reći da HDZ ima najsnažniju političku organizaciju mladih u Hrvatskoj i da smo jedina politička stranka koja se sustavno generacijski obnavlja. To opet govori koliko smo ozbiljniji i odgovorniji od drugih jer nemoguće je kvalitetno upravljati trenutnim procesima, ako u isto vrijeme ne razmišljate o budućnosti i ne stvarate uvjete za bolje sutra.


Privatni album

HDZ je poznat po aktivnom terenskom radu, izravnim kontaktom s članstvom i simpatizerima u čemu važnu ulogu operativno ima stranačka mladež. Aktivni ste i vrlo važno, redoviti, na društvenim mrežama. Koliko u današnjem svijetu, koji je sve više ovisan o tehnologiji, uspijevate održati stare navike po principu od vrata do vrata?

Doprinos Mladeži na terenu je uvijek velik i može se reći kako smo pravi motor stranke u svim izbornim ciklusima. No, ne možemo pobjeći od činjenice kako tehnologija danas igra ključnu ulogu u komunikaciji i informiranju, stoga je bilo važno prilagoditi se novim trendovima. Upravo smo mi u Mladeži ti koji moramo posebno raditi na usklađivanju starih navika, poput rada na terenu i direktnih odnosa s našim članstvom i simpatizerima modernim alatima. Ozbiljne i vjerodostojne objave na društvenim mrežama i portalima ključne su u nastojanju da što većem broju ljudi predstavimo naše aktivnosti, ali i da u realnom vremenu komuniciramo o svemu što vlada i premijer Andrej Plenković čine kako bi Hrvatskoj osigurali bolju budućnost. Nažalost, društvene mreže postale su alat onih koji ciljano unose nemir i šire mržnju u svrhu svojih političkih ambicija, zato je izuzetno važno da građani redovno imaju prave informacije koje kroz konkretne brojke govore o rastu gospodarstva, povećanju plaća, većim socijalnim davanjima, rastu zaposlenosti, izgradnji ključne infrastrukture i slično. Online prisutnost i korištenje društvenih mreža omogućuju nam pravovremene reakcije, da ostanemo u korak s vremenom, a istovremeno zadržimo naše temeljne vrijednosti i tradiciju kvalitetnog rada na terenu.

S iskustvom rada u vinkovačkoj Razvojnoj agenciji VIA, iz prve ruke možete ocjeniti koliko EU fondovi znače u razvoju jedne sredine, ali i kakve koristi mladi i udruge mladih mogu imati od pametnog korištenja europskih sredstava?

EU fondovi su neizostavan faktor u razvoju lokalnih zajednica. Kao netko tko radi takav posao mogu posvjedočiti o važnosti EU fondova u poticanju gospodarskog rasta, izgradnji infrastrukture i općenito unaprjeđenju kvalitete života stanovnika. Uzmimo primjer upravo Vinkovaca koji su posljednjih godina dosegnuli brojku od dvije milijarde kuna provedenih i ugovorenih EU projekata. Vinkovčani zahvaljujući EU fondovima i svima koji su radili i rade na njihovoj pripremi i realizaciji danas imaju obilaznice, novu kanalizacijsku mrežu i obnovljenu cestovnu infrastrukturu, izgrađena je najmodernija knjižnica u Hrvatskoj, nadvožnjak na Borincima i Poduzetnički inkubator, energetski su obnovljene škole, vrtići i druge javne zgrade, uskoro kreće izgradnja novog vrtića i novih škola. Sve to govori kako pametnim korištenjem EU fondova i ciljanim ulaganjima možemo stvoriti uvjete za kvalitetan život na našem području. Mladi i udruge mladih također imaju priliku ostvariti značajne koristi kroz sudjelovanje u projektima financiranim iz EU fondova, bilo da se radi o obrazovanju i stjecanju novih vještina, pokretanju i razvoju vlastitih obrta i zapošljavanju ili pak o aktivnom sudjelovanju u stvaranju pozitivnih promjena u svojim zajednicama.

Osobno ste mi ostali u sjećanju iz ljeta 2022. kada ste u ogromnom broju okupili mlade na humanitarnom Pub kvizu za našeg malog sugrađanina Tina Brankovića čiju ste kotizaciju usmjerili u njegovo liječenje. Humani povod, vidljivo je, mobilizira mlade, umnožava zajednički doprinos, a ostaje druženje, smijeh, prijateljstvo, zajedništvo koje takva okupljanja čini višestruko svrsishodnima. U kojoj mjeri kao županijska organizacija Mladeži jedne političke stranke možete utjecati na poboljšanje uvjeta za mlade na ovom području, bilo da se radi o obrazovnim, sportskim i kulturnim, humanitarnim, na kraju krajeva i zabavnim sadržajima?

Putem aktivnog lobiranja, promocije javnih politika i podrške lokalnim inicijativama i pojedincima. To nam je dužnost. Županijska organizacija Mladeži mora biti glas mladih, zastupati njihove interese na svim razinama vlasti. Naš glavni cilj upravo je rad na poboljšanju uvjeta za mlade na području cijele Slavonije. Kroz suradnju s lokalnim vlastima, obrazovnim institucijama i sportskim te kulturnim organizacijama te uz pomoć Savjeta mladih, možemo aktivno promicati inicijative i projekte koji su usmjereni na poboljšanje obrazovnih, sportskih, kulturnih i zabavnih sadržaja za mlade. Primjerice, Vlada RH je u ova dva mandata posebno vodila računa o mladima i pazila da se sve njezine politike odražavaju pozitivno na mlade. Neke od mjera Vlade, kao što su porezna rasterećenja u sklopu kojih mladi do 25 godina ne plaćaju porez na dohodak, a oni do 30 godina samo 50%, primjer su takve prakse. Koliko je ova mjera učinkovita pokazuju podaci koji govore da je 180 tisuća mladih ostvarilo pravo na povrat poreza u iznosu od 110 milijuna eura. Izdvojeno je i preko 170 milijuna eura za izgradnju i obnovu studentskih domova, a 2.5 milijuna eura uloženo je u obrazovnu infrastrukturu odnosno povećani su iznosi stipendija i broj STEM stipendija koje su recimo i meni u vrijeme dok sam studirao uvelike koristile. Izvanredni studenti sada mogu raditi preko studentskih ugovora, broj mladih zaposlenih na neodređeno vrijeme povećao se za 58%, subvencionirani su krediti koje je koristilo čak 34.000 mladih obitelji za rješavanje stambenog pitanja te su provedene i brojne druge mjere. Sve je to razrađeno kroz suradnju s organizacijama mladih i na temelju podataka s terena. Kada govorite o Tinu, on nam je posebna ljubav, miljenik. Osvojio je naša srca na prvu. Vrijedilo je, naš mališan danas hoda i samo smo dio velike obitelji koja je slagala puzle Tinove pobjede.

Koliko su mladi danas politički pismeni i uopće zainteresirani za politiku? Jesu li svjesni koliko toga njihov angažman, u konačnici i njihov glas na izborima, može promijeniti?

Većina će reći kako je zainteresiranost i znanje mladih o politici i političkim procesima prilično slabo, a i ovdje ću ponovno naglasiti ključnu činjenicu da je HDZ jedina politička stranka koja se sustavno generacijski obnavlja. Naime, iznimno je važno mladima ponuditi priliku da na svim razinama upravljanja mogu glasati za nekoga tko im je generacijski blizak. To je jedan od načina kako im približiti politiku i kako ih zainteresirati za sudjelovanje u demokratskim procesima bez negativnog konteksta. Ono što mlade, pa i naše starije sugrađane može udaljiti od politike, nepromišljeni su i vulgarni nastupi samih političara, vraćanje u prošlost i općenito nazadne metode od kojih većina ljudi zazire. Važno je da u HDZ-u stoga nastavimo s porukama mira, stabilnosti i tolerancije, u smjeru stvaranja moderne i bogate zemlje po mjeri svih njezinih građana s naglaskom na budućnost mladih.

Privatni album

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno