24 C
Vinkovci
Nedjelja, 22. svibnja 2022.

Vinkovčanin Zvonimir jedini je biciklist u Hrvatskoj koji ima dijabetes

Više od autora

- vl promo-
Bivši profesionalni, a sada rekreativni vozač bicikla, naš sugrađanin Zvonimir Jelinić o kojemu smo već pisali povodom Svjetskog dana dijabetesa, sada je u akciji humanitarnog karaktera povodom obilježavanja Hrvatskog dana dijabetesa kada će danas, biciklističkom rutom od Osijeka do Zagreba, za svu djecu koja se bore s ovom bolesti odvoziti rutu od 270 kilometara.

Riječ je o akciji koju je organizirala MaDi – Udruga malih dijabetičara iz Osijeka, a koju će predvoditi ovaj Vinkovčanin. Ono što je posebno važno istaknuti je činjenica kako se i sam Zvonimir bori s dijabetesom tipa 1 te kao takav, osim što će odvoziti ovu zahtjevnu rutu, pružit će podršku svoj djeci te pokazati kako prepreke ne postoje i ne mogu ih zaustaviti u ostvarenju snova i ciljeva.

Zvonimiru će se u biciklističkoj akciji pridružiti i svjetski prvak u Kickboxingu i voditelj Sportske akademije Dragan Franjković koji također ima dijabetes te veterani Domovinskog rata. Još jedan sudionik s dijabetesom je i liječnik Ivan Andrašević koji će u ovoj ruti biti pratnja, a koji i sam pomiče granice, što u sportskom smislu, što u svakodnevnom životu.

Ruta kreće iz Osijeka danas u 10 sati prema Virovitici koja je odredište prvog dana utrke, a u nedjelju se iz Virovitice kreće prema Zagrebu.

Udruga MaDi do Zvonimira je došla kada je saznala da se radi o jedinom hrvatskom biciklistu koji ima dijabetes te se kao takav bavio profesionalnom sportom i postigao uspješne rezultate.

Koliko je ova utrka izazov ili ne rekao nam je i sam Zvonimir kojemu pretjerane pripreme nisu bile potrebne. „S obzirom da sam ranije bio profesionalni biciklist te se kontinuirano bavio ovim sportom, tijelo mi pamti takvu vrstu aktivnosti”, dodavši kako se, bez obzira na tjelesnu spremnost, radi o velikoj ruti koju dugo nije vozio pa je stoga posljednjih mjeseci aktivnije išao na biciklističke treninge kako bi ju izdržao.

„Vjerujem da će biti naporno, ali radujem se ponovno iskusiti taj osjećaj”, entuzijastično i s nestrpljenjem govori ovaj biciklist. Uz kondicijsku spremu, objašnjava Zvonimir, kod ovako dugačkih ruta jako je važna pravilna prehrana te redovna briga o razini šećera u krvi.

Svim oboljelima koji se bore s manjkom motivacije ili strahuju od velikih pothvata, Zvonimir poručuje kako „ustrajnošću i voljom svatko može biti odličan u sportu kojeg voli” te kaže kada se sam bori s manjkom motivacije digne ga njegov sportski duh, ali i činjenica kako mu sportska aktivnost i trening pomažu kod lakše regulacije šećera.

„Ovom vožnjom želim pokazati svima koliko je sport važan ne samo u borbi protiv dijabetesa, nego generalno za zdravlje svakog pojedinca. Poručio bi dijabetičarima da odaberu sport koji vole i redovno se njime bave”. Zvonimir kaže kako se nakon treninga osjeća olakšavajuće, a činjenica kako nekome pomaže pruža neprocjenjivu sreću.

Važno je spomenuti kako je cilj ove inicijative prikupiti novčana sredstva kako bi se organizirao kamp za mlade dijabetičare, a svi koji žele pružiti podršku mogu trčati, šetati, voziti bicikl te na taj način donirati preko Stoperica.hr. Kamp je  prvi korak projekta Udruge Madi kojemu je cilj osamostaljivanje djece te prilagodba dijabetesa svakodnevnom životu.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno