6 C
Vinkovci
Nedjelja, 3. ožujka 2024.

Vinkovčanka Lucija Mijatović članica žirija na Venecija film festivalu

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Projekt ’27 Times Cinema’ u svome 14. izdanju okuplja 27 mladih filmofila iz svih zemalja Europe, koji će u ime svoje države od 30. kolovoza do 9. rujna biti važna karika svjetski popularnog Venecija film festivala. Ambasadorica Hrvatske za ovu godinu je Vinkovčanka Lucija Mijatović.

„Još nije ništa spremno, kod mene uvijek sve ide ležerno pa tako i spremanje za ovaj put“, rekla nam je vesela i uzbuđena Lucija s kojom smo prije odlaska u Italiju htjeli provjeriti detalje ovog ogromnog uspjeha.

Još prije početka srednje škole, priča nam ova 23-godišnjakinja, postala je velika zaljubljenica u filmove te je jedno vrijeme voljela znati sve što može o filmu, kako i zašto je napravljen te kako se sve odvijalo iza kamera. Iako u umjerenijoj dozi, ta ljubav nastavila se i danas, a u lipnju je rezultirala ‘ulaznicom’ u pomno odabran žiri sastavljen od 27 mladih iz svih dijelova Europe.

„Europski parlament i 27 Times Cinema svake godine preko kina Urania šalje po jednog mladog ambasadora iz 27 zemalja kako bi došli i bili kritičari za jednu od nagrada koje se mogu osvojiti na Venecija Film Festivalu. 29. kolovoza svi stižu u Veneciju. Kroz deset dana ćemo pohađati razne radionice redatelja i osoba iz filmske industrije koji će nam približiti razne specifične teme iste. No, naš glavni zadatak bit će ocjenjivanje filmova za nagradu Giornate Degli Autori Director’s Award“, pojašnjava ambiciozna Lucija.

Trenutno je studentica zadnje godine dvopredmetnog diplomskog studija Medija i odnosa s javnošću te Menadžmenta u kulturi i kreativnim industrijama na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku i dopredsjednica udruge Artiva koja organizira različita kulturnih događanja. Priliku za kreativno izražavanje ne propušta, a upravo to ju odvodi put Venecije.

Kako je čest posjetitelj osječkog kina Urania, već nekoliko godina pratila je kako traže nekoga za ovu priliku. Kako to većinom ide, uvijek je imala neke obaveze ili je jednostavno smetnula s uma rok do kada traju prijave. Ove godine, priča nam, sve je popratila i prijavila se sa svojim videouratkom.„Očekujem da će me ovo razviti u još većeg filmoljupca te da će biti jako zanimljivo i jedinstveno iskustvo“, dodaje mlada Vinkovčanka ističući kako njezina nada vidjeti nekog od svojih omiljenih filmskih zvijezda nije baš jaka, budući da će oni biti dosta udaljeni od crvenog tepiha i projekcija mainstream filmova. No, razveselilo bi ju ugledati glumce poput Pedra Pascala, Emily Blunt, Cilliana Murphyja ili redatelja Wesa Andersona. Filmskog favorita nagrada Venecija Film Festivala nema, jer se to radi o većinski europskim filmovima, a one koje je pogledala nisu uključeni.

Slobodno vrijeme Lucija će iskoristiti za razgledavanje Venecije i malog otoka na kojemu će biti smještena te naravno, ako uspije uhvatiti projekciju nekog zanimljivog filma izvan onih koje će morati kritizirati.

Nakon Festivala, svoje putovanje nastavlja kući gdje postaje jedna od ambasadorica i influencerica za Lux Audience Award, predvodeći najveći žiri u Europi koji će tijekom kampanje glasovanja promovirati nominirane filmove u svojoj zemlji. No, prije novih filmskih avantura, jedino o čemu će Lucija razmišljati po povratku u Vinkovce je završavanje diplomskih radova.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno