U dvodnevni posjet Društvu “Hrvatska žena” Vinkovci danas su stigle članice “Hrvatske žene” iz Novog Travnika. U restoranu “Gradski kućar” večeras je predstavljena knjiga u izdanju ovoga društva “Tradicijski običaji kroz godinu i kuhinja Hrvata katolika u Bosni i Hercegovini”.

“Riječ je o još jednom lijepom druženju društava “Hrvatske žene”. Kontakt i prijateljstvo naša dva društva započelo je 2016. godine. U jesen te godine mi smo posjetili Novi Travnik na 25. listopada kada oni slave i časte posljednju bosansku kraljicu Katarinu Kosaču kojoj do dana današnjeg odaju veliku počast i poštovanje. Oni su nam ponudili nekoliko datuma, a mi smo odabrali upravo taj”, istaknula je predsjednica “Hrvatske žene” Vinkovci Ljubica Potočić.

Vinkovčanke su tada posjetile Kraljevu Sutjesku i franjevački samostan te brdo na kojemu se nalazila tvrđava Bobovac, sjedište dva bosanska kralja dinastije Kotromanića, Tomaša i Tvrtka, odakle je, kada su Osmanlije osvojile tvrđavu, Katarina izbjegla ili bila prognana za Rim, i nikada više nije vidjela Bosnu. Bio je to, kažu, prekrasan izlet, a već tada počeo se planirati uzvratni posjet. Kako je “Hrvatska žena” iz Novog Travnika već tada imala u pripremi knjigu “Tradicijski običaji kroz godinu i kuhinja Hrvata katolika u Bosni i Hercegovini”, dogovoreno je da to bude kada knjiga izađe iz tiska, kako bi je promovirali i u Vinkovcima.

A to se i dogodilo večeras na ugodnom druženju u restoranu Gradski kućar. Kako se moglo čuti riječ je o knjizi kojom se od zaborava želi sačuvati bogata tradicijska kulturu Hrvata u Bosni i Hercegovini. Knjiga se sastoji od dvije cjeline. U prvoj se govori o tradicijskim običajima hrvatskoga katoličkoga življa, a u drugom o kulinarskoj tradiciji.

A Vinkovčani su večeras mogli uživati i u jednom i u drugom jer su u pratnji “Hrvatske žene” iz Travnika stigli i folkloraši, a gošće su za ovaj susret priredile niz ukusnih specijaliteta. I pjesma i ples i ukusna jela oduševili su domaćine.

Sutra, drugog dana boravka u Vinkovcima i Vukovarsko-srijemskoj županiji gosti iz Novog Travnika nazočit će misi u crkvi Sv. Euzebija i Poliona u Vinkovcima. Nakon mise u vjeronaučnoj dvorani bit će upriličena projekcija filma o ratnim stradanjima u Vinkovcima 1991. godine, potom će uslijediti posjet Vukovaru i Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskoga rata te Spomen domu Ovčara.