12 C
Vinkovci
Petak, 14. lipnja 2024.

Vinkovci 8. grad u Hrvatskoj s 25 milijuna europskih kuna; fokus djeca i poduzetništvo

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Grad Vinkovci je među vodećim hrvatskim gradovima po količini povučenog EU novca u 2021. godini u odnosu na ukupno povučena sredstva u Republici Hrvatskoj.

Brojke ne lažu, a idu nam u korist, posebice ako znamo kako je konkurencija od 127 gradova.

Na nacionalnoj ljestvici koja prikazuje udio povučenih sredstava iz fondova EU u ukupno povučenim sredstvima u 2021. godini, Vinkovci s povučenih 25 milijuna kuna zauzimaju 8. mjesto među hrvatskim gradovima.

Indikativno je i kako su Vinkovci na nacionalnoj ljestvici koja prikazuje udio izdvajanja gradova za subvencije obrtnicima u gradskom proračunu u 2021. godini na 7. mjestu u državi, s gotovo 3,4 milijuna kuna usmjerenih u obrtništvo. Iz toga proizlazi i podatak kako na ljestvici koja prikazuje udio izdvajanja gradova za subvencije obrtnicima po glavi stanovnika Vinkovci zauzimaju još bolje 6. mjesto, s izdvojenih 110 kuna po glavi stanovnika.Ovakvi trendovi ne čude jer Vinkovci su poznati kao grad u kojem je posljednjih godina proveden velik broj projekata, dosta ih je i u tijeku, a neki tek čekaju na realizaciju.

Gradonačelnik Ivan Bosančić posebno izdvaja one koji se odnose na dogradnju dva postojeća i izgradnju jednog novog dječjeg vrtića te izgradnju zatvorenog dijela vinkovačke tržnice.

„Ovo su najznačajniji poslovi kada govorimo o onim najnovijim projektima. Njihov utjecaj na cjelokupnu zajednicu tek ćemo vidjeti jer ne treba posebno objašnjavati koliko je u jednom gradu važno osigurati dodatne vrtićke kapacitete, baš kao i nov i moderan prostor gdje će lokalni OPG-ovi moći prezentirati i prodavati svoje domaće proizvode. Uvijek su nam prioritetni ciljevi osigurati roditeljima sigurnost i potporu kada su njihova djeca u pitanju, a poljoprivrednicima i poduzetnicima potrebne uvjete za rad i razvoj i na to smo posebno fokusirani“, ističe gradonačelnik.

U Vinkovcima ovakve ili još i bolje rezultate očekuju i u narednom periodu jer pred vratima su nove financijske mogućnosti i prilike za ulaganja, ponajprije putem ITU mehanizma kroz koji je partnerskim gradovima i općinama te Vinkovcima kao središtu urbanog područja, na raspolaganju preko 25 milijuna eura.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno