23 C
Vinkovci
Utorak, 28. svibnja 2024.

Vinkovci čekaju raširenih ruku, velikog srca i široke slavonske duše

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

“Ovo ima samo u Vinkovcima”, komentiraju razdragani posjetitelji, pratitelji i štovatelji Vinkovačkih jeseni sudjelujući u događanjima uživo ili preko društvenih mreža. U Vinkovcima se vrijeme u godini mjeri po Vinkovačkim jesenima, govori predsjednik Organizacijskog odbora, gradonačelnik Ivan Bosančić izgovarajući tako na glas ono što njegovi sugrađani misle živeći za ovih deset dana svoj puni identitet satkan od običaja i kulture življenja na ovim prostorima. Ljubav prema ostavštini predaka, poštovanje prema bogatoj povijesti, odraz su naše sadašnjosti i temelj stvaranja sretne budućnosti.

  • Gotovo šest desetljeća Vinkovačke jeseni okupljaju ono najbolje od hrvatske tradicijske kulture i folklora, a grad ovih dana broji više od 100 000 posjetitelja.

Kada su utemeljitelji Vinkovačkih jeseni davne 1966. godine pokrenuli ovu našu najveću manifestaciju želeći očuvati od zaborava izvorni slavonski folklor vinkovačkog kraja, vjerujem kako nisu ni slutili u što će se njihova ideja pretvoriti. Danas svi Vinkovčani, ali i svi Slavonci, mogu biti ponosni, ne samo na našu bogatu baštinu nego i na sve ono što su Vinkovačke jeseni postale. One su već godinama itekako prepoznatljiv brend na nacionalnoj razini, vrhunski događaj koji u grad privlači veliki broj gostiju iz svih krajeva Hrvatske i inozemstva. Naši gosti ne dolaze samo zbog onih glavnih, folklornih priredbi, dolaze i zbog bogatog popratnog programa, jedinstvene slavonske gastronomije, a možemo slobodno reći i iz zbog toga što najstariji europski grad odiše jedinstvenim ugođajem u ovo doba godine.

  • Tematski naše Jeseni uvijek su iznova posvećene ovdašnjem čovjeku, Šokcu, a ovogodišnje pričaju priču o dječaku iz zemljoradničke obitelji s naglaskom na ravnicu koja je uvijek rađala kruh naš svagdašnji?

Svečano otvorenje tematski je prožeto stihom „Ravnico, sva u klasju žita zlatnoga!” i da, priča priču o dječaku rođenom krajem 19. stoljeća u zemljoradničkoj obitelji. Autor scenarija i redatelj Marko Sabljaković odlučio je prikazati važnost zemljoradništva u odnosu na sve istaknutiju potrebu mladih za činovničkim napretkom, što je značilo obezvrjeđivanje posvećenosti zemlji i uzgoju njezinih plodova. Vinkovačke jeseni tako će još jednom poslati poruku o važnosti čuvanja životnih vrijednosti koje su na ovome tlu od davnina prenošene s koljena na koljeno, o narodu koji ih je znao čuvati i koji ih čuva i danas. Otvorenje će i ovoga puta gledateljima ponuditi prikaz života slavonskog čovjeka kroz zanimljivu priču i glumačka ostvarenja čak 18 naših poznatih glumaca, ali i nastupe 4 folklorna ansambla i 2 tamburaška sastava, pjevačkih skupina i pjevača solista te opernih pjevača.

  • Svečano otvorenje je uz Svečani mimohod sudionika 57. Vinkovačkih jeseni i reviju konjskih zaprega te Državnu smotru izvornog hrvatskog folklora središnji dio manifestacije. Zahvaljujući prijenosu Hrvatske radiotelevizije, spektakularne kadrove hrvatskog kulturnog blaga pratit će gledatelji u domovini i dijaspori.

Glavne priredbe uvijek privlače najveću pozornost. Tisuće malih i velikih sudionika još jednom će u svijet iz Vinkovaca poslati nevjerojatnu sliku. U Mimohodu Dječjih Vinkovačkih jeseni gradom je prošlo oko 2.000 mališana u narodnim nošnjama. Svoje narodno ruho predstavilo je tridesetak domaćih društava, 13 gostujućih iz ostatka Hrvatske te dva iz susjednih zemalja, Srbije i Bosne i Hercegovine. U velikom mimohodu, u nedjelju, ulicama grada u pjesmi i plesu predstavit će se članovi više od 70 folklornih skupina, vidjet ćemo i 30-tak konjskih zaprega i oko 50 jahača, ukupno više od 4.000 sudionika, među kojima će biti i čuvari hrvatske tradicijske baštine iz dijaspore. Vinkovci će taj dan biti Hrvatska u malom. Državna smotra izvornog hrvatskog folklora je u biti ono što Vinkovačke jeseni i predstavljaju, vrhunac folklornog stvaralaštva naše zemlje jer na velikoj pozornici u središtu grada nastupit će najbolji folkloraši iz cijele Hrvatske, pobjednici raznih smotri u svom kraju. Svaka županija Lijepe Naše imat će svoga predstavnika, uz hrvatske folkloraše iz Bosne i Hercegovine, Rumunjske i Slovenije, ukupno njih tridesetak. Državna smotra organizirana je u tri dijela, trajat će dva dana 17. i 18. rujna, a po prvi put će svaki dan biti zastupljene sve plesne zone odnosno Panonska, Alpska, Dinarska i Jadranska. Ne smijemo zaboraviti niti Folklorne večeri u kojima uživamo od prvog dana svakih Vinkovačkih jeseni, a na kojima sudjeluju društva iz gotovo svih gradova i općina naše županije, njih nešto manje od 60. Posebno bih istaknuo društva iz Nijemaca, Starih Mikanovaca, Rokovaca i Andrijaševaca te Đeletovaca, čiji su članovi nastupili na dosad svakim Vinkovačkim jesenima od nastanka manifestacije prije 57 godina.  • Iz godine u godinu, popratni program Jeseni nudi odlično posjećene sadržaje, ali i one nove osmišljene uvijek u duhu manifestacije, rekli bismo s mjerom.

Popratni program je iz godine u godinu sve bogatiji, trudimo se da uvijek iznova našim građanima i gostima ponudimo nešto novo, ali u granici dobrog ukusa što ova manifestacija zaslužuje. Ove godine, glavni novitet je Bircuz, mjesto u kojem posjetitelji mogu doživjeti Vinkovce iz nekih prošlih vremena, osjetiti autohtoni slavonski ugođaj te uz tamburaše uživati u našim nadaleko poznatim domaćim delicijama. Novost je i Sky View panoramski kotač koji nudi fantastičan pogled na grad i Bosut, s kojeg je Vinkovce moguće doživjeti iz jedne sasvim drugačije perspektive. Najfrekventnije mjesto i ovogodišnjih Vinkovačkih jeseni je Slavonski sokak, prostor u kojemu se uz glazbu i ples mogu kušati domaća jela, kupiti ručno izrađene suvenire domaćih proizvođača i provesti nezaboravne trenutke u odličnom društvu naših lovačkih udruga koje će ove godine, u suradnji s ribičima, posjetitelje počastiti s oko 8000 porcija besplatnog čobanca i fiša. Svoju ponudu predstavlja 47 izlagača i pet udruga i to na 16 kućica i 36 štandova koje su prije četiri godine izradili učenici i profesori naše Drvodjelsko tehničke škole, dok ove godine na Jesenima rade i naši studenti. Tu nam je i odlično prihvaćen i posjećen Vinski sokak koji ove godine nosi naziv Vinski šor, ali koncept je isti. Osam vinara iz naše istočne regije nudi svoja najbolja vina i svi ljubitelji dobre kapljice mogu na Šoru pronaći ono što najviše vole. Zabavu jamče i svakodnevni koncerti estradnih umjetnika i najkvalitetnijih tamburaških sastava, a kao i uvijek nastojimo organizirati i što zanimljivije sadržaje za djecu i mlade. Odlično prihvaćeno Dvorište ideja i ove godine okuplja našu djecu u igri i druženju, a Gradska knjižnica i čitaonica Vinkovci ponovno je realizirala Literarni nagradni natječaj “Male vinkovačke jeseni”, u kojem su mogli sudjelovati učenici iz cijele Hrvatske, a najuspješnijima su uručene nagrade od kojih im se najviše svidio vikend boravak u gradu za vrijeme Dječjih vinkovačkih jeseni.

  • Nakon trogodišnje pauze uzrokovane pandemijom korona virusa, ove godine primjetno je, vratili su se gosti iz drugih zemalja, ali i iz Vinkovcima prijateljskih gradova?

Tradicionalno u vrijeme Vinkovačkih jeseni ugošćujemo naše prijatelje iz prijateljskih gradova iz Italije, Mađarske, Njemačke i drugih država. U godinama prije problema s COVID-om redovno smo odlazili na događaje važne za njihove gradove, a oni su uzvraćali dolaskom na našu najveću manifestaciju. Veseli me što smo ih napokon ponovno ugostili u našem gradu i što će svi oni, neki po prvi put, osjetiti gostoprimstvo kakvo se samo u Vinkovcima može doživjeti. Vinkovačke jeseni odavno su prerasle granice naše Domovine, a tome su zasigurno pridonijeli i odlični odnosi koje međusobno njegujemo s naši stranim prijateljima. Siguran sam kako će i naši građani još jednom pokazati koliko smo dobri domaćini, koliko cijenimo i volimo svakog gosta te kako se svi u Vinkovcima mogu osjećati kao kod kuće.

  • Koju poruku Vinkovci i Vinkovačke jeseni ove godine šalju u svijet?

Kao i svaki puta do sada, Vinkovci i Vinkovačke jeseni šalju poruku zajedništva, prijateljstva i neraskidivih veza s onim iz čega su nastali. Ljubav prema ostavštini naših predaka te poštovanje prema našoj dugoj i čudesnoj povijesti, odraz su naše sadašnjosti i temelj stvaranja sretne budućnosti. Pozivam sve one koji vole Vinkovce, Slavoniju i sve ono što ovaj kraj predstavlja, one koji žele u današnje nepredvidivo vrijeme osjetiti mir i spokoj nepreglednih ravnica, a ujedno i uživati u pjesmi i veselju jedinstvenih čuvara hrvatske baštine, doći još ovaj vikend i doživjeti zaraznu čaroliju Vinkovačkih jeseni. Vinkovci Vas čekaju, kao i uvijek raširenih ruku, velikog srca i širokog osmjeha.

 

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno