9 C
Vinkovci
Četvrtak, 29. veljače 2024.

Vinkovci će Novu godinu ponovno dočekati bez vatrometa

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Više od 40 hrvatskih gradova i općina izjasnilo se da neće imati vatromet u vlastitoj organizaciji povodom dočeka Nove godine, izvijestili su iz udruge Prijatelji životinja.

Kažu kako je trend jasno vidljiv: prošle je godine 27 gradova i općina u našoj zemlji odustalo od vatrometa u novogodišnjoj noći, a ove ih je godine 44. To su brojke u trenutku kad je prosinac tek na vratima, tako da je jasno da će ih do kraja tog mjeseca biti još i više.

“Mnogi od njih zamijenit će vatromet ekološkim i atraktivnim svjetlosnim senzacijama. Tu su odluku donijeli nakon našeg apela da se zaštite životinje i okoliš od negativnih posljedica vatrometa. Pohvalili smo sve koji su ga odbacili zbog sigurnosti ljudi, životinja i okoliša, a pohvalili smo i trgovine bez pirotehnike. Broj općina i gradova koji ne organiziraju slavlje uz vatromet vjerojatno je i veći, ovo je popis onih jedinica lokalne samouprave koji su nam službeno potvrdili svoju odluku”, objavili su iz udruge.


Da neće biti od grada financiranog vatrometa odlučili su u gradovima Labinu, Rovinju, Čazmi, Samoboru, Rijeci, Puli, Cresu, Zaboku, Novigradu, Dugoj Resi, Oroslavlju, Varaždinu, Osijeku, Poreču, Zadru, Požegi, Đurđevcu, Zagrebu, Vrbovcu, Pregradi, Vinkovcima, Virovitici, Malom Lošinju, Crikvenici, Kaštelima, Ivancu, Dubrovniku i Otoku. Što se općina tiče, ove vrste pucnjave neće biti u Sukošanu, Lovranu, Gornjoj Stubici, Belici, Donjem Vidovcu, Voćinu, Bol, Majuru, Pitomači, Klanoj, Klenovniku, Bogdanovcima, Bošnjacima, Tompojevcima i Viljevu.

Osim toga, dva trgovačka lanca, Tommy i Lidl, odlučila su podržati akciju time što uopće neće prodavati pirotehničke naprave u danima koji prethode Novoj godini.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno