19 C
Vinkovci
Srijeda, 19. lipnja 2024.

Vinkovcima deset milijuna eura za prvu geotermalnu bušotinu

Više od autora

- vl promo-

Gotovo 10 milijuna eura (bez PDV-a) osigurano je za potrebe istraživanja geotermalnih potencijala u Vinkovcima, konkretno, za izgradnju istražne geotermalne bušotine koja bi u konačnici trebala potvrditi velike mogućnosti grada na Bosutu kada je ovaj obnovljivi izvor energije u pitanju.

Ako je suditi po dosadašnjim preliminarnim snimanjima terena, Vinkovčani bi se uskoro mogli grijati na toplu vodu iz prirodnih podzemnih spremnika, što bi podrazumijevalo i značajne uštede na računima. Prema procjenama zamjenika gradonačelnika Josipa Romića koji vinkovačku geotermalnu priču “gura“ od samih početaka, ako ova istraživanja urode plodom, građani mogu očekivati i do 50 posto jeftinije grijanje.

„Sjajne vijesti stižu nam iz Agencije za ugljikovodike, sredstva su osigurana i već početkom sljedeće godine možemo očekivati početak izrade bušotine. Vjerujem kako će rezultati tih završnih istraživanja biti onakvi kakve i očekujemo te da ćemo vrlo brzo krenuti u realizaciju naših geotermalnih potencijala. Prvenstveno tu mislim na mogućnosti u toplinarstvu, ali ne smijemo zaboraviti ni na proizvodnju električne energije, smanjenje troškova gospodarstvenicima te poljoprivrednu proizvodnju. Naš kraj je tradicionalno ratarski, a uz geotermu nam se otvaraju mogućnosti proizvodnje visoko dohodovnih kultura u staklenicima. Naime, jedna bušotina može biti dostatna za grijanje otprilike 35.000 m2 staklenika jer proizvodnja energije na ovakav način funkcionira neprestano, neovisno o vanjskim uvjetima, a troškovi su stabilni i dugoročno predvidljivi“, objašnjava Romić.Na pitanje može li najistočnija hrvatska županija dobiti i svoje prve toplice ako se vinkovačka bušotina pokaže ekstra plodnom, odgovara kako je rano za takve prognoze, ali da ništa nije isključeno te kako će odmah po završetku istraživanja napraviti sve potrebne procjene i planove ulaganja.

„Obnovljivi izvori su budućnost koja je već sveprisutna i uskoro će, siguran sam, takav način korištenja energije biti obavezan i neizbježan. Geoterma, dakako, nije jedino čime se bavimo jer nastavljamo i s pričom koja se odnosi na korištenje energije iz vodika, kao i s postavljanjem solarnih elektrana, a kako bi maksimalno iskoristili sve mogućnosti sufinanciranja EU sredstvima koja će u narednom periodu za ovakve potrebe biti sve izdašnija“, poručuje Romić.

Iz Agencije pak ističu kako je za potrebe projektiranja, nabave materijala i izrade istražnih geotermalnih bušotina na četiri odabrana istražna prostora (uz Vinkovce odabrani su i Velika Gorica, Osijek i Zaprešić) proveden postupak javne nabave po principu ključ u ruke. Najpovoljniji ponuditelj bilo je društvo CROSCO, naftni servisi, d.o.o. koje je dio INA Grupe, a ukupna vrijednost javne nabave za sva četiri ugovora je nešto manja od 40 milijuna eura. Podsjetimo, inicijalno je za geološko ispitivanje geotermalnog potencijala odabrano šest lokacija odnosno preliminarnih istražnih prostora sukladno geološkim i tehničkim kriterijima (Osijek, Vinkovci, Vukovar, Zaprešić, Sisak i Velika Gorica). Na svim ovim preliminarnim istražnim prostorima tijekom prve polovice 2023. obavljena su geofizička snimanja 2D seizmike i magnetotelurike. Obradom navedenih podataka uz integraciju postojećih geofizičkih podataka, dobila se jasnija slika podzemlja i potencijala za iskorištavanje geotermalne vode. Slijede pripremne aktivnosti te početak naftno-rudarskih radova krajem ove godine, dok je izrada prve bušotine planirana za prvi kvartal 2025.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno