U sklopu Javnog poziva „Uključivanje djece i mladih u riziku od socijalne isključenosti te osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju u zajednicu kroz šport“ na području Vinkovaca odobrena su čak tri projektna prijedloga ukupne vrijednosti 2.869.626,46 kuna. Važno je naglasiti da su projekti financirani u stopostotnom iznosu, i to 85% iz Europskog socijalnog fonda, te 15% iz Državnog proračuna Republike Hrvatske.

Cilj projekata je osobama koje žive u riziku od socijalne isključenosti osigurati preduvjete i jednake mogućnosti sudjelovanja u športskim aktivnostima, kako bi se podignulo njihovo samopoštovanje i samopouzdanje, te kako bi ih se maknulo sa margina društva.

Športski savez invalida grada Vinkovaca okupio je u projektu šest klubova kako bi se osobama s invaliditetom pružila mogućnost odabira bavljenja željenim sportom. Tako su na raspolaganju plivanje, streljaštvo, biciklizam, taekwondo, atletika i stolni tenis. Svaki od partnera u svoje redove će primiti po 10 novih sudionika koji do sada nisu imali mogućnost pohađati navedeno.

Rukometni klub Spačva uključit će u svoje redovne treninge 40 djece koja žive u riziku od socijalne isključenosti. U tu skupinu pripadaju djeca iz obitelji s troje i više djece, djeca nezaposlenih roditelja, djeca bez odgovarajuće roditeljske skrbi, korisnici dječjeg doplatka, djeca s problemima u ponašanju, teškoćama u razvoju te nezaposleni mladi.

Upravo zbog činjenice da je djeci i mladima koji žive u riziku od socijalne isključenosti otežano uključivanje u športske aktivnosti zbog slabijeg imovinskog statusa, Stolnoteniski klub „Cibalia“ Vinkovci, osigurat će za 40 djece besplatno pohađanje treninga, te besplatan prijevoz na trening i sa treninga do kuće.

Dodatnu vrijednost ovim plemenitim projektima daje i zapošljavanje 17 osoba, od čega će 14 biti licencirani treneri kako bi provedba treninga s ciljanom skupinom bila što učinkovitija i u potpunosti profesionalna.

Kako bi integracija ciljanih skupina bila sveobuhvatna, važno je da se u proces uključivanja istih u zajednicu kroz šport uključi i privatni i javni sektor, te je Grad Vinkovci upravo zbog navedenog prepoznao važnost uključivanja u ovakve projekte, stoga su, uz Agenciju za razvoj i investicije grada Vinkovaca VIA d.o.o. bili važan segment u prijavi projekata, kao što će biti i u samoj provedbi.

Bavljenje sportom glavni je faktor uspješnog psihofizičkog razvoja svake osobe jer čuva i unapređuje zdravlje, utječe na fizički razvoj te na usvajanje motoričkih znanja i dostignuća. Djeca i mladi koji se bave sportom razvijaju samostalnost, lakše sklapaju prijateljstva i poboljšavaju sposobnost koncentracije, te samim time unaprjeđuju svoje vještine u cijelosti.

Ova tri projekta poslužit će kao primjeri dobre prakse kako se suradnjom svih građana može postići puno, jer je važno ulagati u svako biće te mu omogućiti potpunu integraciju u društvo, bez diskriminacije.

Svečano potpisivanje i uručivanje ugovora korisincima projekta održati će se sutra, u petak, 30. ožujka u hotelu Slavonija u Vinkovcima.