Ustaljena mišljenja o šećeru često su zasnovana na običnim mitovima i nisu istinita. Nerijetko se nameću brojna pitanja o njegovoj kvaliteti i učincima koje ima, koliko je zdrav ili koliko ga uopće ima u prirodi. Na takva i mnoga druga pitanja pokušali su odgovoriti članovi pčelarske udruge “Nektar” koji su u prostorijama Mjesnog odbora Mala Bosna održali zanimljivo predavanje pod nazivom “O šećeru”.

Predavanje je bilo informativnog karaktera, a na sva pitanja odgovore su pokušali dati predavači Franjo Šumanovac i Tomislav Petrinić. Kada se govori o šećeru, puno je tu pitanja koja se trebaju razriješiti, a koja muče naše pčelare, ponajprije jer je šećer jako važna namirnica za pčele. Pokušali su tako razjasniti vječne nedoumice za potrošače pošto u ovim promjenjivim vremenskim prilikama pčelari moraju intervenirati s dohranom kad u prirodi pčele nemaju izvora hrane. Pričali su i o dilemama u razlikama između šećera od šećerne trske i šećerne repe, žutom šećeru te ostalo što je vječna tema na sastancima kad je šećer u pitanju. “Raspravljali smo o tome da li je šećer od šećerne trske iste kvalitete kao šećer od šećerne repe i da li u njemu ima nešto drugačije što može smetati našim pčelama. Prije se govorilo da su ti kristali sitniji i da je šećer slađi, a sada se tvrdi da je šećer krupniji i da je manje sladak”, rekao nam je Stanko Čuljak, predsjednik udruge “Nektar” i dodao kako nisu ulazili u struku,već su se bavili općenitim temama koje zanimaju svakog potrošača šećera.

Udruga je u  prošloj godini  počela organizirati predavanja oslanjajući se na svoje članove.”Pošto imamo takve pčelare koji imaju rezultate u svojem radu bilo bi šteta ne iskoristiti to i dobro se upoznati s njihovim načinom rada i razmišljanja u pčelarstvu. Ali da uživo vidimo što je trenutno u svijetu novo i o čemu se razmišlja organizirali smo i prezentaciju na pčelinjaku”, istaknuo je Čuljak.

Udruga “Nektar” trenutno broji 120 članova.