Svjetski molitveni dan međunarodni je kršćanski pokret žena koje se više od 130 godina ujedinjuju u ekumenskoj molitvi jednom godišnje, prvoga petka u ožujku, u više od 170 zemalja širom svijeta, a danas su vjernici molili i kod fontane u središnjem gradskom parku u Vinkovcima.

Svake godine kršćani različitih tradicija i dobi taj se dan udružuju donoseći potrebe neke zemlje svijeta. Ove godine to je Slovenija, koja sa svoje jugoistočne strane graniči s Hrvatskom.

“Prema molitvenom predlošku koji se temelji na prispodobi iz Lukina evanđelja 14, cijeli svijet ujedinit će se u zajedničkoj molitvi, na više od 95 jezika i tisuću dijalekata, u ime Isusa Krista, našega Gospodina i Spasitelja. Tema ovogodišnje molitve za Sloveniju je: “Dođite, sve je spremno”. Žene Slovenije u ovoj molitvi žele nas potaknuti na promišljanje o tome kako se odnosimo jedni prema drugima, jesmo li isključivi, tko su za nas “oni s ulice”, primjećujemo li slabe, bolesne, stare, odbačene, beskućnike, izbjeglice, siromašne. A Gospodin nas sve poziva u svoje kraljevstvo, sve nas ljubi i svi smo dobrodošli za Njegov stol na veliku gozbu. U Hrvatskoj je Svjetski molitveni dan prisutan 21 godinu, a obilježava se u Osijeku, Zagrebu, Vukovaru, Bjelovaru, Vinkovcima i Rijeci. Misija SMD-a je poticanje ekumenskog, međuvjerskog i međuetničkog dijaloga žena svih kršćanskih denominacija. Cilj je molitve zajedništvo u različitosti, djela milosrđa, humanitarno djelovanje, suosjećanje s patnjama drugih i djelatna ljubav”, ističe Nataša Vukadinović, predsjednica Svjetskog molitvenog dana Hrvatska.

U Vinovcima su se članovima pokreta pridružili vjernici i zbor župe sv. Vinka Pallottija, koji su i ove godine svjedočili snazi zajedništva, suosjećajnosti, brizi jednih za druge i vjeri.