-0 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 30. siječnja 2023.

Vladimir Andrić: Nagrada Fabijan Šovagović je moja zahvala Vinkovcima

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

27. Festival glumca održan je od 5. do 13. rujna u pet gradova Vukovarsko-srijemske županije, a među laureate Festivala ove godine svrstao se i Vinkovčanin Vladimir Andrić, dobitnik nagrade za najboljega glumca „Fabijan Šovagović”
Nagrada „Fabijan Šovagović” akademskom glumcu Vladimiru Andriću dodijeljena je za ulogu Andrije u predstavi Ivane Šojat „Štajga“ u režiji Jasmina Novljakovića i produkciji Gradskog kazališta „Joza Ivakić“ Vinkovci. Predstava je homage vinkovačkim željezničarima i kolodvoru koji je bio jedno od najvećih željezničkih čvorišta u ovom dijelu Europe, a Andrija je, ističe Andrić, Vinkovčanin u kojemu se, nažalost, mogu prepoznati mnogi. „To je čovjek kojem su djeca otišla, koji ima obiteljskih problema i koji radi posao koji gubi svoj smisao zato što je sve manje i manje putnika na vinkovačkom kolodvoru. Kako smo svi mi navikli biti korisni i vrijedni, kada se, ne tvojom krivicom, smanjuje broj putnika onda je to frustrirajuće baš kao kada se, ne mojom krivicom, smanjuje broj publike u kazalištu, a upravo nam se to dogodilo s koronom. Tako da sam našao i poveznice između ove korone i tuge koja je snašla nas kao kazalištarce i Andrije i njegovih problema i to mi je dosta pomoglo da odigram lik Andrije”, ističe Vladimir Andrić.

U kreiranju lika, kaže, važnu ulogu odigrao je i redatelj Jasmin Novljaković, koji mu je dao veliku slobodu znajući da kao Vinkovčanin dobro poznaje Andrijinu priču. „Na tome sam mu zahvalan, a pokazalo se da je to bila dobra odluka jer je prvi put nakon 24 godine nagrada za glavnu mušku ulogu ostala u Vinkovcima. Za mene to je i ispunjenje neke moje misije i zadaće. Meni su Vinkovci dali puno toga, i lijepo djetinjstvo i mladost i posao, a ovom nagradom ja im uzvraćam i zahvaljujem. „Šovagović” je velika nagrada i inspiracija, a uvijek su je odnosili iz Vinkovaca, ali sada je prvi put ostala u Vinkovcima i na to sam jako ponosan”, ističe Vladimir Andrić.
A konkurencija je, kaže, kao i svake godine, bila velika jer Festival glumca u Vinkovce dovodi najbolje iz prošlogodišnje kazališne produkcije, najbolje predstave iz cijele Hrvatske, najbolje glumce, redatelje, pisce. „Konkurencija je vrlo žestoka, a u žiriju su stručni ljudi, strogi i pravedni, a ove godine Branka Cvitković, Pere Eranović i Vjekoslav Janković, dali su mi tu nagradu. Prepoznali su da ja to govorim iz srca, iz duše. Hvala im na tome, a svakako se želim zahvaliti i upravi kazališta, Gradu Vinkovcima, Vukovarsko-srijemskoj županiji i ostalim gradovima koji čuvaju festival, Himzi Nuhanoviću i svima u „Asser Savusu”, našim dečkima u tehnici Borisu Suhovskom, Bogdanu Pjevcu i Draženu Bulatu, kolegama glumcima Ivici Lučiću, Miroslavu Čabraji, Vedranu Dakiću, Seleni Andrić, Matei Marušić, Zorku Bagiću i Matku Duvnjaku Joviću, redatelju Jasminu Novljakoviću, scenografu Davoru Molnaru i Ivani Šojat prema čijem romanu je napravljena predstava”, ističe Vladimir Andrić.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno