-2 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 4. prosinca 2023.

Vrtićarci otvorili 4. Festival dječje knjige

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Vukovarsko-srijemska županija potpisuje organizaciju 4. Festivala dječje knjige, a provodi ga u suradnji s Gradom Vinkovci, Ogrankom Matice hrvatske i Gradskom knjižnicom i čitaonicom Vinkovci.

Dolazak u knjižnicu sa svojim prijateljima iz vrtića Vladimir Nazor zato nije propustila ni Tena Majdančić, djevojčica koja uživa u bajkama u kojima su glavne junakinje princeze, najdraža joj je Snjeguljica, a zašto bismo se svi trebali rado družiti s knjigom poručuje:

“Zato da svi naučimo čitati, a u knjigama ima jako puno zanimljivih stvari”, poziva ova predškolka.

Djeca dolaze rado u knjižnicu, danas će ju posjetiti četiri vrtića i dvije škole, a program se potom nastavlja u Tovarniku i navečer u Ogranku Matice u Vinkovcima, najavila je ravnateljica Vedrana Lugić.

„Cilj Festivala, promovirati je dječju knjigu što mi u knjižnici činimo kroz brojne aktivnosti tijekom cijele godine, no ovo je još jedan način kako što više približiti knjigu mladima,” dodala je.Uz omiljene Vladimira Bakarića i Dubravka Matakovića, ovogodišnja gošća, kažu kolegice knjižničarke, pravi je šećer i zagrebačka alternacija vinkovačkoj teta Sonji.

Knjižničarka već 35 godina, Davorka Semenić-Premec provest će cijeli dan s djecom u vinkovačkoj knjižnici. Ljubav prema najmlađima, kroz višegodišnji rad, pretočila je u slikovnice u kojoj je glavni lik djevojčica Vera, a koje će danas na zanimljiv i inovativan način predstaviti u druženju s malima i malo većima.

“Predstavit ću svoje slikovnice, jer kada sam bila mala jako sam voljela serije slikovnica s jednim glavnim likom. Nisam ja neka velika spisateljica, ali sam si našla super ilustratoricu Vandu Čižmek i mi smo izdale za sada četiri slikovnice pa ćemo vidjeti za dalje”, ističe autorica Vere i Srećka među buhama, Vere među knjigama čija je preporuka prvo privući roditelje, a potom u knjižnicu stižu i djeca. Također, olakotna okolnost je, kaže, što je u zagrebačkim knjižnicama unazad pet godina besplatan upis za djecu do 15. godine života.

„Izuzetna mi je čast i zadovoljstvo biti danas ovdje na 4. Festivalu dječje knjige te posebice s najmlađima razmijeniti iskustva u čitanju, razmišljanju i putovanjima i upoznavanju novih prijatelja, jer kako kaže jedna izreka, “Toliko puno knjiga, tako malo vremena”, poručio je u ime pokrovitelja i organizatora današnjeg knjiškog okupljanja, zamjenik vukovarsko-srijemskog župana Franjo Orešković, a knjiga koja je na njega ostavila poseban dojam je Umijeće ratovanja, kineskog generala i mislioca Sun Tzua, povjerio nam je.

„Događaj koji je usmjeren našoj djeci kako bi se poticala čitalačka pismenost i razvijala kultura čitanja koja se kroz ovakva događanja vidi i kroz našu samu dječicu”, rekla je u ime suorganizatora 4. Festivala dječje knjige Marija Liščić Drmić, pročelnica za kulturu i turizam Grada Vinkovaca.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno