18 C
Vinkovci
Utorak, 28. svibnja 2024.

VSŽ: Umirovljeničkim udrugama predstavljene mjere potpore ovoj godini

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

U velikoj županijskoj vijećnici u Vinkovcima danas je održan radni sastanak s predstavnicima umirovljeničkih udruga koje djeluju na području Vukovarsko-srijemske županije, a domaćini su bili pročelnik županijskog Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Mario Adamović i Marinko Lukenda, predsjednik županijskog Odbora za treću životnu dob i predsjednik Zajednice umirovljenika VSŽ.

Cilj ovog sastanka je umirovljeničkim udrugama predstaviti program i mjere koje će Županija provesti u 2024. godini, a koje podrazumijevaju skrb o umirovljeničkoj populaciji kao jednoj od socijalno najosjetljivijih u našem društvu ponaprije zbog svog socio-ekonomskog statusa”, istaknuo je pročelnik Adamović.

Mjere i aktivnosti koje će biti provedene ove godine, kazao je, osigurane su kroz Program javnih potreba u socijalnoj skrbi, a u ukupnoj vrijednosti od 720 tisuća eura.

Svakako bih tu istaknuo mjeru od 350 tisuća eura koja podrazumijeva pomoć umirovljenicima slabijeg socio-ekonomskog statusa, a koja će se realizirati kroz podjelu poklon bonova u vrijednosti od 80 eura, koje će umirovljenici dobiti za kupnju prehrambenih proizvoda do četiri puta godišnje. Nadalje, tu je prijevoz umirovljenika u toplice u iznosu od 26 tisuća eura, koji se nastavlja za novo trogodišnje razdoblje. Za financiranje rada umirovljeničkih udruga predviđeno je 16 tisuća eura. Rekao bih i to kako ćemo ove godine za sufinanciranje rashoda domova za starije i nemoćne osobe kojima je osnivač Županija, izdvojiti 300 tisuća eura”, istaknuo je Adamović.

U konačnici, kazao je, u skrb o starijoj populaciji u ovoj godini bit će uloženo gotovo 250 tisuća eura više nego lani.Županija je u posljednje dvije godine zaista prepoznala važnost propblema s kojima se susreću umirovljenici na našem području kao pojedinci ili kao udruge građana. Tako da smo koncept mjera planirali nastojeći što je više moguće ublažiti probleme s kojima se oni susreću u svakodnevnom životu”, istaknuo je Mario Adamović.

Kada je riječ o udrugama današnji sasatanka organiziran je i kako bi dobili informacije i upute o tome kako pisati i prijavljivati svoje projekte na javni poziv Županije.

Na području Vukovarsko-srijemske županije registrirano je preko 40 umirovljeničkih udruga od kojih je aktivno njih 25, a na današnjem sastanku sudjeluje 21 udruga. Udruge su uglavnom okupljene kroz Maticu udruga umirovljenika VSŽ i Zajednicu umirovljenika VSŽ. Suradnja Matice i Zajednice je jako dobra pa razmišljamo i o tome da, u nekoj budućnosti, objedinimo rad pod jednim krovom i djelujemo samo kao Zajednica ili samo kao Matica, ali o tome ćemo kada za to dođe vrijeme. Kada je o Županiji riječ suradnja je također dobra, a ovo je druga godina zaredom kako se izdvajaju sredstva za rad udruga što je za svaku pohvalu”, istaknuo je Marinko Lukenda.

Uz čestitku u povodu blagdana Uskrsa predstavnicima umirovljeničkih udruga danas su uručeni i prigodni poklon paketi.

 

 

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno