Na prostorima Sportske zračne luke Čepin u sklopu Farm Show-a tijekom vikenda 24. do 26. kolovoza, održano je državno natjecanje orača. Vukovarsko-srijemsku županiju predstavljali su, svatko u svojoj kategoriji, Ivan Jovanovac iz Bošnjaka i Ivan Nikolozo iz Županje.

Jovanovac i Nikolozo pobjednici su 16. Natjecanja orača Vukovarsko-srijemske županije koje je u srpnju održano u Račinovcima. Prvo mjesto u kategoriji plugova ravnjaka zauzeo je Jovanovac, dok je u kategoriji plugova premetnjaka najuspješniji bio Nikolozo. Slijedom postignutih uspjeha, obojica su nastavila natjecanje na 16. Natjecanju u oranju Republike Hrvatske u Osijeku. Natjecanju je pristupilo sveukupno 32 orača iz 16 županija koji su se natjecali u dvije prethodno navedene kategorije. Nažalost, Jovanovac i Nikolozo nisu se u Osijeku uspjeli plasirati na sljedeće, 66. Svjetsko natjecanje u oranju koje će 2019. godine biti održano u Sjedinjenim Američkim Državama.

Za Jovanovca ovo je 9. godina kako se natječe u oranju te 3. plasman na državnom natjecanju.

Pošto osobno posjedujem plug ravnjak, logično je da sam se odlučio za ovu kategoriju. Prije 9 godina na natjecanje me je privukao prijatelj iz sela koji je prethodno na njemu nastupio. S obzirom na to da ionako već oremo, rekao sam, zašto ne?“, prisjetio se Jovanovac svojih početaka.

Nikolozo na natjecanjima u oranju sudjeluje posljednjih 5 godina. Do sada se nadmetao također u kategoriji plugova ravnjaka, a ove se godine po prvi puta okušao u kategoriji plugova premetnjaka. Ovaj uspješan debi zaokružen je prvim plasmanom na državno natjecanje u karijeri.

Moja priča s oranjem započela je sasvim slučajno. Zajedno s ostatkom društva iz znatiželje sam se počeo natjecati. Uglavnom je riječ o poslovima koji su nam poznati, samo što nismo naviknuli obraćati pozornost na detalje, odnosno na sve što se prati i gleda na natjecanju“.

Trenirati, slažu se obojica, trebalo bi se znatno više, ali naglasak je prije svega stavljen na iskustvo i volju.

Sudionici na natjecanju u zadanom vremenu moraju obraditi dobivene parcele. Svaki detalj se boduje, kao i kvaliteta svakog učinjenog “razora” i “naora”, a nerijetko su dva sata premalo vremena za toliko opsežan napor. Također, svaka dodatna minuta kažnjava se kaznenim bodovima. Međutim motivacije ne nedostaje, a svim zainteresiranima u ovu neobičnu disciplinu poručuju neka se okušaju u njoj jer zasigurno neće zažaliti.