Država će i ove godine poticati kupnju električnih vozila, a za to je osigurano 25 milijuna kuna, potvrdili su iz Fonda za zaštitu okoliša. Stoga, svi oni koji lani nisu uspjeli dobiti izdašnu subvenciju za kupnju električnog automobila, motocikla ili bicikla, neka budu spremni. Ponovo kreću poticaji za građane za kupnju eko vozila, najavili su to prilikom postavljanja punionice za električne automobile u Gospiću, ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić i direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravko Ponoš.

Stoga, ako razmišljate o kupnji električnog automobila, raspitajte se o njemu, razgledajte ga u salonu, obavite probnu vožnju ako je dostupna, zatražite ponudu i budite spremni.
Poziv na natječaj za građane, kao i za tvrtke, očekuje se već u prvom tromjesečju 2019.
“Ukupan iznos bit će po pojedinom pozivu nešto veći u odnosu na prošlu godinu. U ovoj godini sufinanciranje će biti dostupno i za postavljanje električnih punionica, koje su iznimno važan element cjelovitog razvoja održivog prometa”, izjavio je Ponoš.

Poticaji za kupnju električnih automobila više nisu neka novost kako u EU, tako i u Hrvatskoj. Poticanje kupaca na odluku o kupnji električnog vozila, smjer je u kojem se kreće cijela Europa. Pad cijena električnih vozila poduprijet s poticajima za kupnju, mogao bi rezultirati sjajnom prodajom takvih vozila i u Hrvatskoj. Hrvatska planira na sufinanciranje električnih vozila do 2020. godine utrošiti čak 60 milijuna kuna.