15 C
Vinkovci
Četvrtak, 22. veljače 2024.

Za ljepši Božić daleko od svoga doma, Vukovarsko-srijemska županija dariva ukrajinske obitelji na našem području

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Među 78 ukrajinskih obitelji koje su trenutno smještene na području Vukovarsko-srijemske županije su i obitelji Shostak i Litvin, dvije sestre koje su sa svojom djecom bez razmišljanja pobjegle od ratnih strahota. Nakon Mohova, utočište su pronašle u Vinkovcima gdje će dočekati i nadolazeće božićne blagdane.

A da bi im dani Božića bili barem malo lakši, među brojnima brine i Vukovarsko-srijemska županija koja sve obitelji dariva prigodnim poklon paketima, baš kako je to činila i u travnju.

„Nastojimo biti pri ruci kada pomoć bude potrebna. Sigurno im nadolazeće vrijeme teško pada izvan njihovih domova i daleko od obitelji pa smo malim simboličnim poklonima darivali Ukrajince na području županije”, rekao je župan Damir Dekanić dodavši da kako na ovaj način htjeli senzibilizirati javnost da kontinuirano brinemo o ljudima u svojoj zajednici.

„Mislim da ih ne smijemo zaboraviti jer smo do jučer mi bili ti kojima je bila potrebna pomoć. Nadam se da će ratne strahote u Ukrajini uskoro završiti i da će se svatko od njih brzo moći vratiti u svoj dom”, poručio je Dekanić.


Sestre Shostak i Litvin i njihova djeca iz Ukrajine u Hrvatsku su stigli u ožujku i to najprije u Mohovo. No, zbog djece su odlučili doći u veće mjesto, u Vinkovce.

„Mama je ostala u Zaporižju jer to područje još nije okupirano. Svaki dan zovem doma i provjeravam situaciju, ali još nisam odlučila kada idem doma”, kaže Ina, jedna od sestara.

Recimo i kako su sestre prijavljene na Zavod za zapošljavanje, no još uvijek ne rade jer nisu uspjele upisati djecu vrtić, nema mjesta. No, kažu, čim upadnu u vrtić i one će se rado zaposliti negdje u Vinkovcima ili okolici.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno