Aktivno je bilo danas u Srednjoj strukovnoj školi koja je u svojemu glavnom holu obilježila Dan jabuke i Dan kravate. Velik broj učenika sudjelovao je u organizaciji obilježavanja ova dva dana, a sve djelatnike škole, učenike i druge posjetitelje dočekala je i izložba prodajnog karaktera.

Kravata nije samo ukras, ona je slavlje dostojanstva osobe, elegancije koja se u svakidašnjici očituje izvorom toga naizgled jednostavna modnoga dodatka, ističe nam Ljubica Kolarević, profesorica iz područja tekstila u Srednjoj strukovnoj školi, dok ponosno pokazuje instalacije koje je vrijedno pripremala sa svojim učenicima posljednjih mjesec dana, a sve kako bi i ove godine obilježili Dan kravate.

“Ove godine smo radili instalaciju velike kravate na koju smo simbolično stavili klasične kravate i leptir mašne koje su radila djeca iz naše škole. Kraj ove velike instalacije stavili smo modne kreacije na temu kravate. Ove godine su 4. razredi, modni tehničari, izrađivali kravate koje nose tijekom današnjeg dana, dok je prošle godine bio uključen velik broj učenika koji su izradili leptir mašne“, pojasnila je profesorica Kolarević.

Osim što su ovaj dan odlučili obilježiti postavljanjem velike kravate, brojni učenici su kravate i leptir mašne koje su izradili tijekom ove i prošle godine odlučili staviti oko vrata kako bi pokazali koliko njeguju ovu hrvatsku, ali i svjetsku tradiciju.

Branka Rimac, voditeljica školskog praktikuma za posluživanje hrane, Ružica Šošić, stručni učitelj slastičarstva i Helena Voda, profesorica hrvatskog jezika, potrudile su se i ove godine te odlučile u svojoj školi organizirati Dan jabuke. U organizaciji je sudjelovalo oko 100 učenika i najmanje pet razreda – od slastičara do turističkih razreda.

“Mi smo taj Dan jabuka malo promijenili. On je u Engleskoj počeo 90-ih godina s tendencijom očuvanja zdravog života, a mi smo to prilagodili nama, uz očuvanje zdravlja i zdravog života našem području, Vinkovačkim jesenima i našem slastičarstvu. Zato dana ovdje imamo prodajnu izložbu svih proizvoda od jabuka“, rekla je profesorica Voda.

Prodajnu izložbu su priredili slastičari, dekoraciju od jabuka na razne načine priredila je profesorica Rimac sa svojim učenicima, a učenici turističkih zanimanja od 1. do 4. razreda napravili su plakate sa sadržajem vezanim uz jabuku, recepte, vrste i ostalo. Izložba je bila prodajnog karaktera i proizvodi su se mogli kupiti po vrlo povoljnim cijenama.