24 C
Vinkovci
Petak, 19. kolovoza 2022.

Za učinkovitiju obranu od poplava

Više od autora

- vl promo-

Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Projekt “Modernizacija lijevoobalnih savskih nasipa od Račinovaca do Nove Gradiške” nastavlja se i u 2019. godini. Hrvatske vode pokrenule su ovaj projekt još u svibnju 2017. godine radi povećanja sigurnosti zaštite od poplava dodatnim ojačanjem temeljnog tla nasipa protiv hidrauličkog sloma, a cilj je povećati stabilnost nasipa.

Ukupna vrijednost projekta je 369.744.025,15 kuna, od čega nepovratna sredstva iz Europskog fonda za regionalni razvoj iznose 314.282.421,37 kuna, a ugovor o dodjeli potpisan je u listopadu prošle godine. Planirani rok za dovršetak modernizacije lijevoobalnih savskih nasipa od Račinovaca do Nove Gradiške je kraj 2021. godine, a projektom su obuhvaćena 172,43 kilometra. Projektom se u lijevom zaobalju Save, od državne granice s Republikom Srbijom do Nove Gradiške, predviđa realizacija hitnih mjera koje podrazumijevaju izgradnju berme na zaobalnoj strani savskog nasipa i uspornih nasipa lijevih pritoka. Berma je vodoravna ili malo nagnuta ravnina koja poput stube prekida kosinu nasipa, a ima funkciju njegove dodatne stabilizacije. Izgradnjom izdignutog servisnog puta iznad razine terena u zaobalju, kojim će se omogućiti doprema materijalnih sredstava i ljudstva, omogućit će se učinkovitija provedba interventnih mjera obrane od poplava na cijeloj dionici projekta.

Nastavak realizacije projekta planiran je provedbom četiri postupka javne nabave, a svaki se sastoji od tri ili više grupa radova. Prvi, kojim su obuhvaćeni radovi na dionicama CS Konjuša – Topola i Jaruge – Svilaj te na dionici Zadubravlje – Klakar – Ruščica, dovršen je lani. S odabranim izvođačima na dionicama Jaruge – Svilaj i Zadubravlje – Klakar – Ruščica potpisani su ugovori o građenju i izvođači su tijekom studenoga i prosinca uvedeni u posao. Za dionicu CS Konjuša – Topola ugovor o građenju je u postupku potpisivanja – pojašnjavaju u Hrvatskim vodama.

U prošloj godini proveden je i drugi postupak javne nabave za izvođenje radova za dionicu Topola – Županja u Vukovarsko-srijemskoj te dionice Slavonski Brod – Dubočac i Dubočac – Lužani u Brodsko-posavskoj županiji. Ukupna duljina je 38,45 km, a ukupna vrijednost radova je 71 milijun kuna. Potpisivanje ugovora o građenju je u tijeku.

Priprema trećeg postupka javne nabave odnosi se na dionice Grad Županja, Županja – Štitar i Babina Greda – Slavonski Šamac, koje čine prvu grupu predmeta nabave. Dionice Babina Greda, Slavonski Šamac, Slavonski Brod zapad čine drugu grupu predmeta nabave, a dionica Pričac – Davor – Orubica treću grupu predmeta nabave koja je započela krajem 2018. Ukupna procijenjena vrijednosti trećeg postupka nabave iznosi 53,11 milijuna kuna.

Za dionice četvrtog postupka javne nabave radova u tijeku je izrada projektne dokumentacije i ishođenje lokacijskih dozvola. Predmet nabave podijeljen je na četiri grupe, a obuhvaća dionice Slavonski Šamac – Jaruge, Dolina – Mačkovac – Nova Gradiška, Svilaj – Bicko Selo, Uređaj za pročišćavanja otpadnih voda Slavonski Brod te Lužani – Pričac i Davor. Ukupna procijenjena vrijednost cjelokupnog predmeta nabave je 47,59 milijuna kuna. Pripremu postupka javne nabave moguće je očekivati u trećem kvartalu 2019. godine.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno