15 C
Vinkovci
Četvrtak, 22. veljače 2024.

Zadržavaju se snižene trošarine za benzin i dizelsko gorivo

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Vlada je danas donijela uredbu kojom se zadržavaju snižene trošarine za najprodavanije energente – bezolovni motorni benzin i dizelsko gorivo – u idućih 30 dana, počevši s 1. listopadom.

“S obzirom na to da se snižene visine trošarina, propisane važećom uredbom o izmjeni uredbe o visini trošarina na energente i električnu energiju, prestaju primjenjivati 30. rujna 2022., a i dalje egzistiraju okolnosti koje utječu na povećanje cijena energenata, predlaže se zadržavanje snižene visine trošarina za najprodavanije energente – bezolovni motorni benzin i dizelsko gorivo – za razdoblje od 30 dana, i to za 800 kuna na tisuću litara bezolovnog motornog benzina te 400 kuna na tisuću litara dizelskog goriva, odnosno 80 lipa po litri bezolovnog motornog benzina i 40 lipa po litri dizelskog goriva”, rekao je na sjednici vlade ministar financija Marko Primorac, prenosi Hina.

Visine trošarina, kazao je, i dalje su usklađene s minimalnim trošarinama koje su propisane odgovarajućom EU direktivom. Snižene trošarine donesene ovom uredbom primjenjivat će se 30 dana, počevši s 1. listopada 2022.

Ministar financija kazao je i da je vlada od 7. ožujka ove godine u šest navrata mijenjala uredbu o visini trošarine na energente i električnu energiju s ograničenim razdobljem važenja radi sniženja trošarina na dizelsko gorivo i bezolovni benzin, a u okviru mjera za ublažavanje povećanja cijena energenata.


U dokumentima vlade podsjeća se da je od 1. siječnja 2019. godine uveden novi institut povrata dijela trošarine za dizelsko gorivo koje se koristi kao pogonsko gorivo u komercijalnom prijevozu robe i putnika kamionima, odnosno autobusima, te od 1. siječnja 2020. godine povrat dijela trošarine za dizelsko gorivo koje se koristi kao pogonsko gorivo u komercijalnom prijevozu robe i putnika željeznicom kako bi se smanjili troškovi prijevoza i ojačala konkurentnost poduzetnika u tom sektoru.

Na godišnjoj razini iznos povrata dijela plaćene trošarine za dizelsko gorivo u komercijalnom prijevozu robe bio je 200 milijuna kuna, a putnika 32 milijuna kuna, odnosno ukupno 232 milijuna kuna.

Za vrijeme važenja danas donesene uredbe očekuje se smanjenje prihoda državnog proračuna od trošarine na energente u visini od 108.4 milijuna kuna.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno