Gradsko vijeće Grada Vinkovaca nedavno je prihvatilo Program javnih potreba za obavljanje djelatnosti Hrvatske gorske službe spašavanja, Stanica Vinkovci za 2019. godinu. Ovaj program prihvaćen je temeljem zajedničkog interesa Grada Vinkovaca i HGSS Stanice Vinkovci, a nešto više o aktivnostima Stanice rekao nam je pročelnik Zlatko Becić.

Stanica Vinkovci HGSS-a osnovana je 23. listopada 2010. godine, a pokriva područje Vukovarsko-srijemske županije. Trenutačno sjedište Stanice je u Vinkovcima, a djeluje i ispostava u Vukovaru. Kako je pokrivaju područje cijele županije cilj je ispostave osnovati u svim gradovima.

“Važno je to zbog onog prvog udara, tzv. zlatnog sata u kojemu bi praktički trebali odreagirati, a mi sada u neke dijelove županije ne možemo ni stići u tom vremenu“, ističe pročelnik Stanice Vinkovci Zlatko Becić.

Njihova je zadaća, inače, spašavanje na neurbanim područjima iako vrlo često djeluju i u naseljenim mjestima kada ih po potrebi pozovu upravo radi njihovih sposobnosti i opreme.

Naše djelovanje na ovom području najčešće se svodi na potražne akcije za nestalim osobama i akcije potrage i spašavanja na vodama. Tome je prilagođena i naša oprema pa imamo terenska i osobna vozila, zapovjedno vozilo te različita plovila i ostalu opremu. Ipak, u radu HGSS-a najvažniji su ljudi, a broj članova naše Stanice kreće se od 25 do 30 ljudi. Naš kapacitet i je do nekih 30 osoba i mi se tako i popunjavamo, a svoje kadrove najčešće vučemo iz planinarskih, alpinističkih i srodnih udruga, društava i klubova. Svatko tko je navikao boraviti i snalaziti se u prirodi i tko posjeduje određene vještine i sposobnosti nama je interesantan“, ističe Zlatko Becić.

Kako je pročelnik Becić istaknuo HGSS u pravilu djeluje izvan naseljenih mjesta, ali po potrebi i u mjestima pa tako i u Vinkovcima. A zajednički interes Grada Vinkovaca i HGSS Stanice Vinkovci, prema Programu javnih potreba za obavljanje djelatnosti HGSS-a očituje se u nizu aktivnosti. Od spašavanja na visinama i visokim objektima u slučaju potresa, vremenskih nepogoda i drugih nesreća do spašavanja iz podzemnih objekata i cijevi, spašavanja iz ruševina ili, primjerice dežurstva i spašavanja za vrijeme različitih aktivnosti u prirodi te davanja sigurnosnih preporuka osobama i organizatorima javnih aktivnosti u prirodi kao i provođenja obuke spašavanja organiziranjem vježbi, seminara i tečajeva.