Ususret glavnom dijelu turističke 2019. godine te ovogodišnjih Dana hrvatskog turizma koji će biti održani u Slavoniji, kao i Dana Udruge hrvatskih putničkih agencija koji održavaju u Vinkovcima ministar turizma Gari Cappelli danas je u posjetu našem gradu. U hotelu Admiral održao je radne sastanke i susrete s ključnim predstavnicima turističkog sektora Republike Hrvatske te s direktorima inozemnih predstavništava Hrvatske turističke zajednice.

Ovaj sastanak tradicionalni je susret dionika turističkog javnog i privatnog sektora, odnosno predstavnika udruga u turizmu, turističkih agencija, zračnih luka, hotelijera, privatnog smještaja, ugostitelja, javnih ustanova, predstavnika komora, županijskih turističkih zajednica, udruga za hitnu medicinu, udruga za zaštitu i spašavanje te brojnih drugih udruga i institucija koje zajedno djeluju cijele godine u cilju kvalitetne i sigurne turističke godine.

Po završetku sastanka ministar Capelli održao je konferenciju rekavši kako je na sastanku predstavljen dosadašnji tijek, ali i očekivanja od nadolazećeg dijela turističke godine te su ključni dionici u turizmu razmijenili mišljenja i ideje o tome kako dodatno unaprijediti kvalitetu usluge i ponude u turizmu. “U ovu godinu ulazimo s pripremama za zakonodavne promjene koje prate svjetske turističke trendove. Iz toga bi trebali proizaći i brojni sinergijski učinci ne samo u kvaliteti tržišnog nastupa i stvaranju prepoznatljivih turističkih brendova, već bi se osigurala i prijeko potrebna troškovna efikasnost sustava turističkih zajednica u sferi promocije i provedbe projekata.

Hrvatska je tijekom proteklih godina ostvarila odlične rezultate. U prva tri mjeseca ove godine imamo 13 posto više turista i 7 posto više noćenja što su rezultati koji upućuju na to da će pred sezona biti dobra. Očekujemo i dobru sezonu i mislim da se bližimo onome što smo i htjeli imati, a to je oko 20 milijuna turista i negdje od 105 do 110 milijuna noćenja.”, istaknuo je ministar Cappelli te dodao kako sve što radimo mora biti temeljeno na kvaliteti u svim segmentima, odnosno vrhunskoj ponudi. Naglasio je važnost razvoja kontinentalnog turizma s naglaskom na Slavoniju u kojoj će se ove godine održati i Dani hrvatskog turizma, pritom posebno ističući kako Vlada posvećuje posebnu pozornost Slavoniji.

U radu Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem koje priprema projekte vrijedne 19 milijardi kuna za projekte na ovom području uključeno je i Ministarstvo turizma. A niti Dani Udruge hrvatskih putničkih agencija ne održavaju slučajno u Vinkovcima. “Došli smo upravo da dokažemo da nismo slučajno ovu godinu proglasili godinom turizma na kontinentu. To nam je vrlo važno da dokažemo da brinemo za kontinent. Projektom Slavonija predviđeno je ulaganje u turizam od 575 milijuna kuna i riječ je o sredstvima za projekte za pet slavonskih županija koje ćemo tijekom vremena razrađivati i na takav način pristupamo kvalitetnom razvoju kontinentalnog turizma.”, rekao je ministar turizma Gari Capelli.