28 C
Vinkovci
Petak, 12. kolovoza 2022.

Zamjena kune za euro iduće cijele godine bez naknade

Više od autora

- vl promo-

Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Iz praktičnih razloga, prodaja robe i usluga na automatima, tržnicama, štandovima unutar tržnih centara, pokretna prodaja, objekti poljoprivrednih gospodarstava, spremišta, trapilišta, igre na sreću, povratne naknade na ambalaži, prethodno otisnute vrijednosti na biljezima, poštanskim markama i poklon karticama bit će izuzeti od dvojnog isticanja cijena, stoji u prijedlogu Zakona o uvođenju eura upućenom u saborsko čitanje.

Podsjetimo, od rujna ove godine na policama dućana i pri online kupnji bit će obvezno isticanje cijena u kunama i eurima. Vizualno, kunama će biti istaknutije od eura, ali će ovaj način hrvatskom kupcu olakšati višemjesečnu prilagodbu do prelaska na europsku valutu prvog dana iduće godine. Ova obveza uključuje i akcije, potvrđuju trgovci. Poslovni subjekt će tako biti dužan tijekom razdoblja dvojnog iskazivanja cijenu iskazivati na jasan, čitljiv, vidljiv i lako uočljiv način uz isticanje fiksnog tečaja konverzije. Obveza završava s krajem 2023. U ni jednom slučaju do kraja cijelog procesa implementacije kupac neće biti oštećen konverzijom valute iz kune u euro.

Zamjena gotovog novca kune za gotov novac eura bit će, naglasio je ministar financija Zdravko Marić, moguća u bankama, poslovnicama Financijske agencije i Hrvatske pošte tijekom 12 mjeseci od datuma uvođenja eura.

“Građani će bez naknade moći zamijeniti 100 novčanica kuna i 100 kovanica kuna po jednoj transakciji. Nakon 12 mjeseci zamjena će se obavljati u Hrvatskoj narodnoj banci, bez naknade, i to zamjena novčanica bez vremenskog ograničenja, a kovanica do isteka tri godine od datuma uvođenja eura”, ističe ministar.

Konverzija bi mogla pogoditi najviše mjenjačnice, od kojih bi većina, osim u zračnim lukama i turističkim mjestima, mogla otići u povijest jer je 90% prometa u eurima dok su ostale valute marginalne.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno