26 C
Vinkovci
Subota, 21. svibnja 2022.

Započela isplata prve rate izravnih plaćanja – 1,5 milijardi kuna za više od 100.000 hrvatskih poljoprivrednika

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr
Ministarstvo poljoprivrede objavilo je danas da je započela isplata prve rate izravnih plaćanja poljoprivrednicima u ukupnom iznosu od 1,5 milijardi kuna.

Na račune više od 100.000 poljoprivrednika, navodi se, bit će uplaćena potpora za poljoprivredno zemljište koje obrađuju i životinje koje drže na svom gospodarstvu a sve kako bi se pravovremeno mogli pripremiti za proljetnu sjetvu. Bit će isplaćena sredstva obračunata po površini poljoprivrednog zemljišta i to za osnovno, zeleno i preraspodijeljeno plaćanje. Također, isplatit će se i proizvodno vezane potpore za: krave u proizvodnji mlijeka, krave dojilje, ovce i koze, voće, povrće, šećernu repu i krmno proteinske usjeve.

Dodatna potpora u iznosu od 43,6 milijuna kuna namijenjena je mladim poljoprivrednicima, dok će 127,4 milijuna kuna potpora male vrijednosti biti isplaćeno osjetljivim sektorima: za maslinovo ulje, duhan, mliječne krave, rasplodne krmače te očuvanje izvornih i zaštićenih kultivara.

“U ožujku nastavljamo s isplatom prve rate te će biti isplaćeno 400 milijuna kuna poljoprivrednicima čija se gospodarstva nalaze u područjima s prirodnim ograničenjima ili ostalim posebnim ograničenjima  (Mjera 13). U drugoj rati izravnih plaćanja, koja će započeti u travnju, a uključujući poravnanja završiti do 30. lipnja, bit će isplaćeno 870 milijuna kuna. Ove godine bit će isplaćeno i 50 milijuna kuna za novu mjeru uvedenu prošle godine – Mjeru 14, Dobrobit životinja. Podsjetimo, u studenom 2018. godine poljoprivrednicima je isplaćen predujam izravnih plaćanja u iznosu od 1.135.634.915 kuna”, stoji u objavi.

Kroz sve oblike potpora poljoprivrednicima, ističe se, ove godine bit će isplaćeno ukupno 3,6 milijardi kuna kroz izravna plaćanja temeljem podnesenih Jedinstvenih zahtjeva za potporu u 2018. godini.

Tablica

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno