14 C
Vinkovci
Nedjelja, 19. svibnja 2024.

Započela podjela spremnika i kompostera za biootpad

Više od autora

- vl promo-

Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Djelatnici tvrtke Nevkoš započeli su s podjelom spremnika i kompostera za biootpad, nakon što su se prvotno građani izjasnili žele li spremnik ili komposter.

Grad Vinkovci osigurao je 1.800 spremnika za biootpad i 1.500 kompostera čija je nabavka sufinancirana EU sredstvima. Prema najavama iz Nevkoša sustav bi trebao biti spreman do kraja travnja do kada će građani dobiti spremnike ili kompostere. Za one koji su odabrali spremnike, koji se prazne jednom tjedno, minimalna javna usluga iznosit će 60 kuna jer se obim usluge povećava za četiri dodatna odvoza mjesečno. Oni koji su odabrali komposter i ostali u okvirima dosadašnje usluge odvoza papira, plastike i miješanog komunalnog otpada, ostaje dosadašnja cijena od 40,70 kuna.

„Važno je naglasiti kako postoje dva modela naplate odlaganja biootpada, onaj u kojem građani nemaju izbora nego se svima povećava cijena usluge i ovaj, za koji smo se mi odlučili, a koji građanima nudi mogućnost izbora“, ističe pročelnik Upravnog odjela komunalnog gospodarstva i uređenja grada Marko Dujmić.


Napominje i kako je cilj omogućiti građanima što kvalitetniju uslugu prikupljanja razvrstanog otpada te potaknuti odvajanje biootpada od miješanog komunalnog otpada u domaćinstvima, čime se smanjuje ukupna količina miješanog komunalnog otpada. Naime, strogo je zabranjeno odlagati biootpad u zeleni spremnik za miješani komunalni otpad te je na ovaj način svima osigurana alternativa. Isporukom nabavljenih spremnika za odvajanje otpada i kompostera zaokružuje se tako cijela priču s otpadom, a građani će imati sve potrebno za potpuno odvajanje otpada u svojim kućama.

Osim spremnika i kompostera za biootpad, uskoro bi trebalo započeti i postavljane dječjih edukativnih spremnika u gradskim dječjim vrtićima i kod dječjih igrališta, za što je Grad osigurao 30 setova po 3 različite kante.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno