4 C
Vinkovci
Četvrtak, 23. ožujka 2023.

Zdrava kava liječnika i žena oboljelih od malignih bolesti

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Udruga Nismo same u Vukovaru je organizirala treću “Zdravu kavu” svog novog projekta “Nisi sama – educiraj se uz zdravu kavu s nama”. Ovo neformalno druženje s liječnicima i stručnjacima te članicama Udruge okupilo je velik broj zainteresiranih žena koje su imale priliku saznati sve o prevenciji malignih bolesti, podijeliti svoja razmišljanja, ali i dobiti svu potrebnu psihološku podršku.

Cilj inicijative je promocija zdravlja, pravilnog informiranja te povećanje svijesti građana o važnosti prevencije malignih bolesti.

Zdrave kave bit će održane u 15 hrvatskih gradova uz otvoren razgovor s liječnicima i stručnjacima na temu dijagnoze i suživota s rakom.

“Ugodno sam iznenađena velikim odazivom žena i liječnika na našu inicijativu ‘zdrava kava u Vukovaru’. U svaki grad krećem punim srcem i veselim se susretima, no danas mi je srce uistinu prepuno. Ne samo da me iznenadio velik broj žena koje su došle na druženje već i njihova svjedočanstva. ‘Zdrava kava u Vukovaru’ bila je upravo onakva kako smo Ivana Kalogjera, predsjednica Udruge i voditeljica projekta, i ja zamišljale ove susrete. Moram se zahvaliti i liječnicima koji su u potpunosti shvatili bit naše inicijative te u opuštenom razgovoru odgovarali na mnogobrojna pitanja”, rekla je Goranka Perc, dopredsjednica Udruge.

U Vukovaru su s okupljenim ženama, njihovim obiteljima i svim zainteresiranima razgovarali doc. dr. sc. Vesna Ramljak, dr. med., voditeljica Odjela za onkološku patologiju i kliničku citologiju Klinike za tumore Kliničkog bolničkog centra Sestre milosrdnice, mr. sc. Anto Blažanović, dr. med., spec. patologije i sudske medicine, ravnatelj Nacionalne memorijalne bolnice Vukovar, Mario Begović, dr. med., spec. kirurške onkologije i subspec. abdominalne kirurgije u Nacionalnoj memorijalnoj bolnici Vukovar, Sanja Gali, dr. med., epidemiologinja u Zavodu za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije, koordinatorica Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke za VSŽ i Marko Samardžić Ilić, fizijatar u Nacionalnoj memorijalnoj bolnici Vukovar.

“Osmisliti ovakvu inicijativu i biti dio ovako dobrog projekta za mene je pravo zadovoljstvo. Vukovar i žene Vukovara, kao i kolege doktori koji su sudjelovali u inicijativi, pokazali su se kao divni i iskreni sugovornici. Na žalost, danas pacijentice nisu u prilici dobiti sve odgovore na bezbroj nedoumica koja im vise nad glavama, a ovakvi razgovori na ležeran i opušten način pravi su pogodak jer u opuštenoj atmosferi sve je puno lakše i vjerodostojnije. Nadam se da ćemo putem ove inicijative, bar malo pridonijeti edukaciji i svjesnosti o važnosti i potrebi redovitih pregleda te uvida u to koliko je važno bolest otkriti na vrijeme. Jednako tako želimo da naše pacijentice steknu uvid u svoja prava i brojne opcije liječenja”, rekla je doc. dr. sc. Vesna Ramljak.

“Ovo je zaista krasna inicijativa. Izravna komunikacija u kojoj s jedne strane imate liječnike različitih specijalnosti, a s druge oboljele žene, ležeran pristup i dobri odgovori koji zaista mogu pojednostaviti pristup prema samoj bolesti i promijeniti stav bolesnica u pozitivan kada je u pitanju karcinom dojke”, rekao je mr. sc. Anto Blažanović.

Hvalevrijednim projektom, Udruga Nismo same ulaže velike napore kako bi novooboljelim ženama osigurale psihološku podršku, edukaciju i pravilno informiranje uz opuštajuću atmosferu i razgovor s liječnicima, ali i druge aktivnosti poput kreativnih radionica koje se provode u prostorima Udruge namijenjene ženama oboljelima od svih vrsta malignih bolesti, a njihova zaštitna boja je boja lavande kao simbol svih malignih oboljenja.

Sljedeća “zdrava kava” održat će krajem srpnja u Šibeniku.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno