33 C
Vinkovci
Srijeda, 19. lipnja 2024.

Žena s gumenim rukavicama u potpunosti slavonski film

Više od autora

- vl promo-

17. Vukovar film festival priveden je kraju, a dio ovogodišnjeg odličnog repertoara bio je i film, premijerno prikazan, „Žena s gumenim rukavicama” redatelja Marija Šuline na kojem su dominirali slavonski glumci.

Na svečanoj premijeri nazočila je gotovo kompletna glumačka postava na čelu s Aretom Ćurković, Miroslavom Čabrajom, Ivanom Ćaćićem, Vjekoslavom Jankovićem, Tatjanom Bertok, Vladimirom Andrićem, Selenom Andrić, Zdravkom Šinjorijem, Ivanom Simonom i nizom poznatih članova filmskog tima. Žena s gumenim rukavicama je film u potpunosti snimljen u Slavoniji s pričom o predanoj i strpljivoj školskoj spremačici tijekom štrajka obrazovnog kolektiva za veća materijalna prava.


Ova suvremena i socijalna drama prati spremačicu Mirnu, kako samo ime kaže – mirnu, tihu i „nevidljivu” ženu u njenim životnim nedaćama. Kao najslabija članica radnog kolektiva, pristupa tom istom kolektivu s razumijevanjem i strpljenjem, ali i repetativnim služenjem kave te obavljanjem dodatnih poslova unatoč štrajku, jer kako kaže „Ja znam gdje mi je mjesto”. Mirnina životna pasivnost, ali i razloge zbog kojih u filmu njezine osmijehe možemo izbrojati na prste jedne ruke proizlaze iz nekoliko životnih situacija, ona je supruga pokojnog nasilnika, majka čija su djeca u potrazi za boljim životom otišli van granica RH te kćer teško bolesne i nepokretne starice. U filmu se može iščitati čitav niz poruka o društvenoj i socijalnoj patologiji društva u kojem se nalazimo.

Šulina je i producent filma, direktor fotografije, montažer i dizajner zvuka, scenaristi su Franjo Nagulov i Ivor Martinić. Scenograf je Dražen Matijašević, a kostimografkinja Zdenka Lacina Pitlik dok je kompozitor Igor Arlović. Film je realiziran uz financijsku potporu HAVC-a – Hrvatskog audio-vizualnog centra, u kategoriji mikroproračunskih dugometražnih igranih filmova, a projekt je financijski podupro i Grad Đakovo.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno