2 C
Vinkovci
Utorak, 5. ožujka 2024.

Ženski vokalni sastav Lira: U novoj godini pred nama su novi izazovi

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Vinkovačku „Liru” 2017. godine osnovala je tadašnja predsjednica i umjetnička voditeljica Zdenka Ivanković. Poticaj za okupljanje bila je ljubav prema glazbi i pjevanju, a vremenom članstvo sastava se mijenjalo. Danas, predsjednica „Lire” je Danijela Blažević, a umjetnički voditelj Igor Blažević.

Stalnih članica Ženskog vokalnog sastava „Lira” trenutačno je deset. Irena Kelemen Kapoši i Snježana Matak pjevaju alt i alt 1. Gabrijela Alerić pjeva alt i jedina u sastavu alt 2. Sopran 1 i 2 pjevaju Katica Čulo i Carla T. Bošnjak (solistica), sopran 2 Mirjana Debenc, Jelena Mišić i Nada Bulatović, sopran 2 i 3 Mirjana Marijanović (solistica), a sopran 1, 2 i 3 Danijela Blažević (solistica).

„Sve smo različitih zanimanja i nemamo formalno glazbeno obrazovanje, ali smo sve bile vezane za glazbu kroz KUD-ove, pjevačke sastave, bendove, zborove.., i sve pjevamo iz nota. Nasuprot tome, imamo vrsnog umjetničkog voditelja Igora Blaževića, profesora glazbene kulture, koji je u proteklih nešto više od godinu dana uspio od nas načiniti prilično dobru žensku klapu”, ističe Danijela Blažević.

A klapa je to koja njeguje izvorno, tradicionalno, umjetničko i sakralno višeglasno pjevanje s područja cijele Hrvatske. Pjesme se većinom izvode a capella, te uz pratnju gitare, a slavonske izvorne pjesme uz pratnju samice. Većinu aranžmana izradio je Igor Blažević. „Sastajemo se dva puta tjedno po 90 minuta. Uistinu se puno radi i ponekad su probe i naporne, ali svi napori padnu u zaborav prvim dobro odrađenim nastupom”, ističe naša sugovornica.

Nastupa, kažu, ne nedostaje, od festivala, natjecanja i smotri do raznih manifestacija. Između ostaloga, rado se sjećaju svečanog otvorenja 53. Vinkovačkih jeseni kao i sudjelovanja u serijalu „Lijepom našom” (2017., 2018. i 2019.), a posebno ističu i samostalni cjelovečernji koncert u rujnu 2022. u Kući Betanija u Velom Lošinju. U Vinkovcima, kažu, odazivaju se na svaki poziv za svečanosti u organizaciji Grada, kao i sve druge.


„U novoj godini pred nama su novi izazovi. Cilj je snimiti studijske demo snimke, koje su i jedan od preduvjeta za sudjelovanje na festivalima i natjecanjima. Cilj je i po brojnosti nastupa nadmašiti uspješnu 2022. te, naravno, prošiti repertoar”, ističe Danijela Blažević. Sve to, kaže, veliki je izazov za neprofitnu udrugu bez stalnog izvora prihoda koja ovisi o donacijama. Tako su, primjerice, na samom početku godine u nedostatku sredstava morali odbiti poziv na svjetski poznati međunarodni festival u Poljskoj.

Optimizma, međutim, ne nedostaje. Bit će, kažu, još poziva, a uz pjesmu prije svega, bit će i dalje i veselja, dobre zabave i međusobne podrške. „Apsolutno je istinita uzrečica „Glazba oplemenjuje ljude”, a dodala bih još i da stvara vječna prijateljstva i nezaboravne trenutke koji čine život ljepšim”, ističe Danijela Blažević.

Recimo i to kako će „Lira“ uskoro na FB stranici objaviti poziv za primanje novih članica, ponajprije altova i prvih soprana, a zainteresirane se mogu obratiti na e-mail: lira.vinkovci@gmail.com ili tel. 098 943 94 28

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno