13 C
Vinkovci
Petak, 29. rujna 2023.

Znate li da je originalni film Strava u ulici brijestova snimljen po stvarnim događajima?

Više od autora

- vl promo-

Jedna od najupečatljivijih filmskih priča utemeljena je na uistinu jezivim stvarnim događajima. Kada je prije 34 godine Wes Craven snimio film “Strava u ulici brijestova” (A nightmare On Elm Street, 1984.) mnogi noćima nisu spavali. Lice Freddya Kruegera teško je zaboraviti, ali i sama tema filma natjerala nas je na razmišljanje gdje je u stvari granica između sna i jave. “Strava u ulici brijestova” jedan je od rijetkih horor filmova koji je čak i stroge filmske kritičare natjerao na razmišljanje s obzirom na to da horor kao žanr nikada nije uziman previše ozbiljno.

Najgore što se može dogoditi – zaspati! Nancy Thompson (Heather Langenkamp) spava a Freddy (iznad, iz zida) ne gubi vrijeme…

Zanimljivo je i to da je film u samo 72 sata od prikazivanja u kinima vratio sve uložena sredstva. Ipak, najzanimljivija je sama priča prema kojoj je Wes Craven snimio ovo, kako neki nazivaju, remek-djelo. Početkom 1981. u novinama se pojavila zanimljiva priča o mladim ljudima koji su patili od stravičnih noćnih mora. Neki su od tih ljudi, navodno, i umrli u snu. Wesa je posebno zaintrigirala priča o mladom čovjeku kojeg su noćne more dovele do ruba ludila a na kraju i u smrt.

Još jedna legendarna jezivo-erotična scena: Nancy u idućem trenutku “slabosti”, ponovno spava…

Film je prestravio milijune, ali ekipu koja je na njemu radila prestravilo je nešto drugo

Mladić je tvrdio kako će umrijeti ako zaspe. Pio je velike količine kave zajedno s tabletama koje su mu trebale pomoći da ostane budan. Njegov otac, psihijatar, prepisao mu je tablete za spavanje koje mladić nije želio uzimati. Kada je nakon tri dana napokon zaspao, roditelje su probudili jezivi krici koji su dopirali iz njegove sobe. Kada su utrčali u sobu već je bilo kasno, mladić je preminuo u snu. Ispod njegovog jastuka pronašli su tablete za spavanje koje nije popio, a u ormaru je bio skriven aparat za kavu.

Tada se rodila ideja za film. Ali, što se u stvari dogodilo mladiću koji je odbijao zaspati. Mladić je patio od rijetkog poremećaja poznatog kao Bangungot ili sindrom iznenadne noćne smrti. Početkom 1980. čini se kako je na Filipinima došlo do epidemije ovog jezivog sindroma. redom mladi ljudi odbijali su spavati jer su ih u snu, kako su tvrdili, progonili demoni.

Tina Gray (Amanda Wyss) prva je žrtva jezivog Freddya Kruegera, čime je ušla u legendu…

Ovo su scene zbog kojih niste mogli spavati

Wes je sakupljao sve novinske članke na ovu temu i na njima izgradio cijelu franšizu filmova zasnovanih na snovima i noćnim morama o kojima ni danas ne znamo mnogo. U filmu mlade ljude progoni Freddy Krueger, duh ubojice i zlostavljača djece kojeg su roditelji uhvatili i živog spalili, od tuda njegovo unakaženo lice. Što se tiče Freddyjeve čuvene rukavice s noževima, za to je Wes dobio inspiraciju gledajući kako njegova mačka oštri nokte.

Progonjeni! L/R: Rod Lane (Jsu Garcia), Tina Gray (Amanda Wyss), Glenn Lantz (Johnny Depp) i Nancy Thompson (Heather Langenkamp) / Photo by New Line Cinema/Getty Images)

Zanimljivo je i to kako je 1991. gradonačelnik Los Angelesa Tom Bradley, 13. rujan proglasio danom Freddya Kruegera jer je većina filma snimljena na lokacijama u L.A.-u. Neki su tim potezom bili oduševljeni dok su ga drugi smatrali krajnje neukusnim. Glumac Robert Englund koji je tumačio lik Freddyja, porezao se kada je na setu prvi put navukao čuvenu rukavicu. Za snimanje filma potrošeno je 500 galona umjetne krvi, većina u epohalnoj sceni u kojoj umire Johnny Depp. Film je snimljen u samo 30 dana i postao je instant hit.

Neponovljivi strašni Freddy Krueger (Robert Englund), jedan od najjezivijih, srećom filmskih, likova ikad!

O čemu se tu radilo…

Srednjoškolke Nancy Thompson (Heather Langenkamp) i Tina Gray (Amanda Wyss) su prijateljice koje žive u malom gradu. Tinin je dečko kolega iz škole Rod (Jsu Garcia), a Nancyin je dečko Glen (Johnny Depp). Tina jedne noći sanja da je progoni Freddy Krueger, (Robert Englund) osoba krvavog i poluizgorenog lica. Na desnoj ruci Freddy ima rukavicu na čijim su prstima pričvršćene čelične pandže kao noževi. Kad to Tina ispriča Nancy, ova joj kaže da i ona ima iste snove. Dok Tina jedne noći spava u krevetu s Rodom, Freddy je napadne u snu. Ona se probudi sva krvava i odmah umre. Nancyin otac je policijski časnik Donald Thompson (John Saxon) koji uhiti Roda držeći ga ubojicom. Nakon nekog vremena Freddy Krueger napadne i ubije u snu Roda koji je u ćeliji. Nancy shvati da mora biti budna ako ne želi da njena noćna mora postane stvarna…

Nepravedno bi bi bilo nespomenuti i nastup Ronee Blakley u ulozi Marge Thompson, Nencyne majke koja poznaje Freddyevu tajnu, a uostalom, ona je i posljednja Kruegerova žrtva…

I za kraj čuvena brojalica koja doziva Freddya:

One, two, Freddy is coming for you…

Three, four, better lock your door…

Five, six, grab your crucifix…

Seven, eight, gonna stay up late…

Nine, ten, never sleep again!


Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno