17 C
Vinkovci
Nedjelja, 26. svibnja 2024.

Zoran Milanović: Odluka Ustavnog suda priprema je za državni udar

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Predsjednik Republike Zoran Milanović održao je izvanrednu konferenciju za medije nakon što je Ustavni sud danas objavio odluku kako se svojim izjavama i ponašanjem, odnosno sudjelovanjem u kampanji bez podnošenja ostavke na predsjedničku dužnost, doveo u poziciju da ne može biti mandatar za sastav buduće vlade kao ni premijer.

Uvodno kazao je kako prvo želi umiriti građane koji su ljuti.

“Ovo danas je ono što Ustavni sud može reći, međutim, ne može napraviti ništa. Izbori su gotovi, izbori su završili voljom građana i ta volja projicirana u saborske mandate će  određivati hrvatsku izvršnu vlast, nitko drugi, sigurno ne ti suci Ustavnog suda”, istaknuo je Zoran Milanović.

Gotovo je, poručio je. „Oni mogu reći što hoće, međutim, ne mogu napraviti ništa. Hrvatski sabor većinom zastupnika za mandatara može odrediti bilo koga. Protiv toga nema pravnog lijeka. Gotovo. To je suverena volja Sabora odnosno hrvatskih građana. Nikakav Ustavni sud, a ovo je tzv. Ustavni sud, tu ne može ništa”, kazao je Milanović.

Istaknuo je također kako se ne bi složio da je odluka Ustavnog suda državni udar nego ju je ocijenio pripremom za državni udar.„Ovo je neka vrsta predradnje da sutra recimo Plenković, kum korupcije u Hrvatskoj, kada treba napustiti Banske dvore, kada ga se zakonito i voljom naroda iz njih deložira, kaže da ima odluku Ustavnog suda i da to ne želi napraviti. U tome je opasnost. Što oni rade to Sabor neće provesti, Sabor je u ovom pogledu iznad svakoga. Još jednom, nemojte se bojati. Ustavni sud može jedino pripremiti teren za Plenkovića da odbije eventualnu odluku saborske većine, koja je za njega nebeski zakon i zemaljski zakon”, istaknuo je Milanović.

“U ovom trenutku, ne radi se o meni, to hoću li ja biti mandatar ili neću samo pokazuje razmjere paničnog Plenkovićevog straha. Ne moram biti mandatar, svoje sam učinio, nadao se jesam boljim rezultatima”, kazao je Zoran Milanović te istaknuo: „Većina je glasala za promjene, to bi se moralo poštivati. Tko će biti mandatar odlučuje samo saborska većina. Ovo neće proći”.

Zato je jako važno, prije nego li se krene razgovarati tko je mandatar, da se konstituira Hrvatski sabor. To su dva potpuno odvojena procesa, naglasio je.

“Konstituiranjem Sabora preuzima se najviša vlast u državi, a to je zakonodavna. U tom trenutku imamo običnu tehničku vladu bez ikakvog legitimiteta i imamo Sabor koji se konstituirao i koji može mijenjati i donositi nove zakone, poništiti odluku o Turudiću, Plenkovićev privatni zakon, promijeniti ovaj čudni izborni zakon. Ja u tome neću sudjelovati jer na izbore vjerojatno više neću ići, ja nemam tu osobni interes”, kazao je Milanović.

“Možda sam ja tu i višak. Možda sam optimalan, možda sam previše. Ali ovo nije priča o meni. Poštivat ću Ustav, a mandat će dobiti samo onaj tko ima 76 potpisa ili više. Spriječit ćemo ovakve pokušaje da se rasturi volja birača”, naglasio je Milanović pozvavši sve koji su se svrstavali kao opozicija HDZ-u, da se toga i dalje pridržavaju.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno