14 C
Vinkovci
Srijeda, 29. svibnja 2024.

Župan uručio ugovore o sufinanciranju kupnje stana i kuće u ruke 80 obitelji

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Župan Damir Dekanić potpisao i uručio Ugovore o dodjeli financijskih sredstava iz Javnog poziva za sufinanciranje kupnje kuće ili stana za mlade obitelji na području Vukovarsko-srijemske županije za 2021. godinu.

Foto: Vukovarsko-srijemska županija

“Ova financijska sredstva mi jako puno znače, kao i svim mladim obiteljima na području naše županije jer smo u velikim troškovima zbog kupnje kuće”, rekla je Lidija Ratkić iz Vinkovaca. Dodala je i kako ima dvoje male djece, a sredstva od Županije planira utrošiti na uređenje nekretnine.

Foto: Vukovarsko-srijemska županija

Dodijeljena sredstva jako puno znače i Marku Mariću iz Vukovara.

“Zahvalan sam Županiji na potpori koju mi je pružila jer će nam kao mladoj obitelji pomoći pri uređenju kuće koju smo nedavno kupili – nećemo morati dizati kredit i dodatno se zaduživati”, referirao se Marić.

Foto: Vukovarsko-srijemska županija

Za ovu mjeru, Županija je na samom početku predvidjela 1,5 milijuna kuna, no kada su prijave počele pristizati postalo je jasno da jako puno obitelji ima isti broj bodova, iznos se povećao na 1,8 milijuna, pojasnio je danas posebno sretan župan koji je u Palači Srijem u Vukovaru upriličio prijem za predstavnike 80 obitelji.

Foto: Vukovarsko-srijemska županija

“U konačnici ćemo zbog tog povećanja ići na rebalans, pa je stoga ukupno 80 obitelji dobilo ova sredstva koja će im zasigurno pripomoći u opremanju prve nekretnine”, istaknuo je Dekanić.

Dodao je i kako je ovo također jedna od mjera kojom se potiče demografska obnova i ostanak mladih obitelji na ovom području.


“Ove je godine bilo dva razreda pomoći, 20 tisuća kuna za gradove i 25 za općine, a slijedeće godine se planira uvesti tri razreda, čime će općine od posebne skrbi ili one u kojima je zabilježen najveći odlazak mladih, dobiti i veće iznose sufinanciranja”, otkrio je.

Pojasnio je i kako gradovi i općine, kao veće sredine, već same po sebi akumuliraju veći priljev stanovnika, a Županija planira zadržati stanovnike i na rubnim područjima.

Foto: Vukovarsko-srijemska županija

“Sredstva će se slijedeće godine sigurno povećati, a ono što želim napomenuti je i da u našim pravilima ne postoji odredba po kojoj netko ne može dobiti sredstva, ako ih je prethodno dobio od države, općine ili grada, pa ako i druge jedince provedu ovakve programe to može biti značajna pomoć mladim obiteljima za novi početak”, poručio je Dekanić.

Foto: Vukovarsko-srijemska županija

Inače, Javni poziv bio je raspisan 28. veljače 2022. godine i trajao je do 31. ožujka 2022. godine.

Ukupno se prijavilo 163 osobe što je i najveći broj dosada, a Ugovore je potpisao ukupno 80 korisnika.

Pravo podnošenja prijave na Javni poziv odnosno korištenje bespovratnih sredstava u okviru Mjere sufinanciranja kupnje kuće ili stana za mlade obitelji na području Vukovarsko-srijemske županije imali su prijavitelji koji u trenutku prijave nisu bili stariji od 45 godina, nisu imali stan ili kuću na sebi, nisu imali dug na ime javnih davanja, nisu u srodstvu s prodavateljem nekretnine te su kupili kuću ili stan u 2021. godini isključivo na prostoru županije.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno