Najbolji mladi hrvatski poljoprivrednik za 2018. je Zvonimir Kalić iz Vrpolja kod Đakova, a nagradu mu je jučer uručila zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir, koja je četvrtu godinu za redom organizirala izbor najboljeg mladog hrvatskog poljoprivrednika. Kalić se bavi izradom proizvoda od industrijske konoplje, a izabran je između deset finalista. Zahvaljujući na priznanju, on je kazao kako smatra da konoplja iz domaće proizvodnje može napraviti čudo u Europi.

Najbolji mladi poljoprivrednik je dobio 15 tisuća kuna od Erste banke te preglede proizvoda od tvrtke Euroinspekt Croatiakontrola u protuvrijednosti od pet tisuća kuna.

Marijana Petir naglasila je kako je cilj izbora potaknuti mlade da se odluče baviti poljoprivredom, da ostanu na selu, čuvaju ruralni prostor i proizvode hranu. Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić je istaknuo kako je izbor za najboljeg mladog poljoprivrednika pozitivna priča kojih u poljoprivredi ima više nego se o njima govori.

“Hrvatska je među vodećim zemljama u Europskoj uniji po broju mladih poljoprivrednika. Želimo li govoriti o budućnosti ruralnih područja, moramo govoriti o mladim poljoprivrednicima”, kazao je Tolušić napominjući kako će do kraja ljeta biti završena poljoprivredna strategija te očekuje da upravo mladi poljoprivrednici daju obol tom dokumentu.