6 C
Vinkovci
Nedjelja, 27. studenoga 2022.

21. Seminar o izradi tradicijskih frizura

Više od autora

- vl promo-U nedjelju 29. travnja, u organizaciji Kulturnog centra “Gatalinka” iz Vinkovaca, održat će se „21. Seminar o izradi tradicijskih frizura“ u hotelu „Admiral“ u Vinkovcima.

Seminar se održava od 1998. godine i na njemu se prezentiraju tradicijske frizure s područja cijele Hrvatske i Hrvata izvan Hrvatske. Cilj seminara je sačuvati tehnike i oblike frizura stare gotovo 1700 godina, a posebno načine njihove primjene u suvremenom životu. Iako ima nekoliko tisuća frizerskih salona i veliki broj nezaposlenih frizera, svega nekoliko desetaka želi se baviti ovom svjetskom baštinom. Kako smo turistička zemlja, ove izuzetno vrijedne povijesno i kulturno tradicijske frizure Hrvatske bile bi također vid promocije naše bogate slavonske baštine.

Seminar o izradi tradicijskih frizura“ dio je projekta “Etno vikend u etno gradu”, koji sadrži još i natjecanja “Etno frizura Hrvatske”, “Etno kreacija Hrvatske”, tri “Etno revije”, te projekt “Etno frizure svijeta”, a odvija se u tri vikenda kroz godinu. Voditeljica projekta je Blanka Žakula, osnivačica i voditeljica Kulturnog centra “Gatalinka” koja je ujedno i istraživačica tradicijske baštine Hrvatske i pokretačica svih projekata KC „Gatalinka.

Cijeli projekt se sastoji od istraživanja građe, dokumentiranja, seminara, natjecanja, prezentacije, izrade suvenira. Sve istražene i rekonstruirane frizure do 2005. godine objavljene su u foto monografiji “Etno frizure Hrvatske”, a 2006. godine izdana su tri udžbenika za strukovne škole “Tradicijske frizure Hrvatske 1,2,3“. Isto tako, 2006. godine uvedene su tradicijske frizure kao izborni predmet u strukovne škole, a od 2009. godine, svake godine izlazi i časopis „Etno revija“.

Ovogodišnje izdanje seminara upotpunit će i brojni predavači s raznim prigodnim temama. Prvo predavanje pod nazivom „Tehnike tradicijskih frizura“ održat će Kata Šarčević iz Đakova. Druga tema bit će „Okrugle i kruškolike pletenice vinkovačkog kraja“ koju će predstaviti Josipa Džaja iz Vinkovaca, a uslijedit će predavanje Miroslava Šarića iz Našica koje nosi naziv „Tradicijske frizure našičkog kraja“. Za kraj predavanje će održati i Miro Kirinčić iz Karlovca, a govorit će o tradicijskim frizurama karlovačkog kraja, dok će Mario Treščec iz Zagreba predstaviti „Suvremene frizure inspirirane tradicijskima“. Uz teorijski, odrađuje se i praktični dio: izrada tradicijskih frizura s područja cijele Hrvatske. Polaznici Seminara mogu sudjelovati kao promatrači ili se uključiti u izradu frizura. Izrađene frizure sudjeluju u natjecanju Etno frizura Hrvatske.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno