30 C
Vinkovci
Srijeda, 19. lipnja 2024.

30. obljetnica okupacije Cerića i Marinaca

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

U sklopu Dana obrane i Dana Općine Nuštar, 30. godišnjica stradanja obilježena je u Marincima i Ceriću, koji su 2. listopada 1991. okupirani, nakon čega je uslijedio progon mještana i teški zločini nad onima koji su ostali.

Na spomen ploči u središtu Cerića ispisana su redom imena 41 ubijenog i nestalog mještana među kojima su i žene. Komemorativnim skupom poštovanje su im iskazali članovi obitelji, suborci i mještani u društvu vukovarsko-srijemskog župana Damira Dekanića i načelnika Općine Hrvoja Drinovca sa suradnicima i općinskim vijećnicima.

Teške borbe početkom listopada 1991. godine pred nadmoćnim neprijateljem proživljavali su mještani Cerića i Marinaca uz velike gubitke nakon čega su i oni morali napustiti svoje selo te zakoračiti u duge i neizvjesne godine progonstva. Pad Cerića i Marinaca bio je korak prema potpunoj blokadi Vukovara.

“Borbe su trajale dva dana, 1. i 2. listopada kada je u predvečerje oko 18 sati Cerić pao nakon zauzimanja od strane velikosrpskih četničkih snaga. Iako nas je bilo dosta, oko stotinjak, nismo se imali s čime obraniti niti oduprijeti tenkovima. U selo su ušli s tri strane i tridesetak oklopnjaka, a mi smo se morali povući prema Vinkovcima odnosno Nuštru. Imali smo sreću i čast da smo Nuštar uspjeli obraniti 5. listopada i ostati na ovom prostoru,” emotivno je evocirao sjećanje Stjepan Rožmarić, hrvatski branitelj, jedan od zapovjednika obrane u Nuštru i sudionik ratnih zbivanja u Ceriću.

Podsjetio je na stradanje 41 mještanina, među kojima se još ne zna za sudbinu njih sedam i za čiju smrt nitko nije odgovarao.


“Mi smo imali s njima okršaj na putu između Cerića i Male Bosne. Kiša je padala, prošli su s tenkovima i hrvatskim zastavama okrenutim naopačke plavo, bijeli, crveni. Dobili smo dojavu da nam u pomoć dolaze tenkovi, mislili smo da su naši no bili su njihovi,” prisjetio se s gorčinom zasjede kod kuće na ulazu u Cerić Ivica Zupković, tadašnji zapovjednik HOS-a u županiji, kod koje su danas, kao i prijašnjih godina, položeni vijenci i zapaljene svijeće u spomen na tragičnu pogibiju 10 bojovnika HOS-a.

Svete mise zadušnice služene su u crkvi Male Gospe u Marincima i sv. Katarine u Ceriću u spomen na sve poginule, umrle i nestale branitelje i civilne žrtve tih naselja. Nakon obnove i povratka, život ide dalje, no sjećanje na ubijene, poginule i nestale susjede i prijatelje ne blijedi ni tri desetljeća nakon Domovinskog rata.

 

 

 

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno