33 C
Vinkovci
Petak, 19. kolovoza 2022.

355 tisuća kuna za razvoj cikloturizma u Vukovarsko-srijemskoj županiji

Više od autora

- vl promo-

Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

U Novoj Gradiški u Brodsko-posavskoj županiji danas je održana VIII. sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem. Tom prilikom ministar turizma Gari Cappelli potpisao je ugovore s predstavnicima pet slavonskih županija (Brodsko-posavska, Osječko-baranjska, Požeško-slavonska, Virovitičko-podravska i Vukovarsko-srijemska županija) o potporama temeljem Programa razvoja cikloturizma na kontinentu u 2019. godini. Ukupno za sufinanciranje 14 razvojnih projekata u kontinentalnoj Hrvatskoj odobreno je 4.974.900,00 kn.

Vukovarsko-srijemska županija na javni poziv kandidirala je Program razvoja cikloturizma u Vukovarsko-srijemskoj županiji u 2019. godini za što joj je dodijeljena potpora u iznosu od 355.300,00 kuna.

Sve važniji oblik turizma

Razvoj cikloturizma ima važnu ulogu u razvoju kontinentalnog turizma, a što u konačnici doprinosi ravnomjernijem turističkom razvoju naše zemlje, produljenju turističke sezone i pozicioniranju Hrvatske kao destinacije raznolike i bogate turističke ponude. Cikloturizam u tom segmentu ima iznimno značajnu ulogu te gotovo 60 milijuna poklonika diljem Europe koji u potrazi za aktivnim odmorom sve češće biraju Hrvatsku kao glavno odredište. Važno je stoga sustavno i organizirano okrenuti se razvoju cikloturizma na kontinentu, a kroz Program razvoja cikloturizma te osiguravajući bespovratne potpore aktivno pružamo podršku javnom sektoru i jedinicama regionalne samouprave u jačanju ovog sve važnijeg oblika turizma“ istaknuo je ministar Cappelli prilikom potpisivanja ugovora s predstavnicima pet slavonskih županija.

Nove atrakcijske osnove i motivi dolaska

Opći cilj Programa razvoja cikloturizma na kontinentu je podizanje konkurentnosti hrvatskog turizma uz afirmaciju Hrvatske kao jedne od vodećih međunarodnih turističkih destinacija. Također, sufinanciranjem predmetnih projekata se potiče stvaranje nove atrakcijske osnove, generiraju se novi motivi dolaska te se potiče rast turističke potrošnje.

S ciljem razvoja cikloturizma Ministarstvo turizma je nedavno kroz rad Koordinacijskog tijela za razvoj cikloturizma predstavilo aplikaciju CROATIA BIKE ROUTES. Uz podršku Ministarstva turizma razvijen je sadržaj Slavonije i dijela kontinetnalne Hrvatske. Njime  se domaćim i inozemnim cikloturistima osiguravaju potrebne informacije na moderan način te se adekvatno promoviraju cikloturistički sadržaji u Hrvatskoj. Više o aplikaciji možete vidjeti na sljedećoj poveznici: http://cbr.hr/, a više o projektima i radu Koordinacijskog tijela za razvoj cikloturizma možete vidjeti na sljedećoj poveznici: https://cikloturizam.hr/

Sufinancirane aktivnosti

Nastavno na Program razvoja cikloturizma na kontinentu, prema prethodno izrađenom Operativnom planu razvoja cikloturizma (2017.-2020.), županije su mogle kandidirati sljedeće aktivnosti za izradu prometnih elaborata u svrhu trasiranja i označavanja cikloturističkih ruta; izradu/postavljanje signalizacije/info ploča duž cikloturističkih ruta, uključujući oznaku EuroVelo rute; uređenje/opremanje cikloturističkih ruta i postavljanje servisnih stanica za popravak bicikala duž cikloturističkih ruta; izradu standarda za „bed&bike“ smještajne objekte; postavljanje brojača biciklističkog kretanja/prometa na EuroVelo rutama, na drugim međunarodnim pravcima biciklističkih ruta (Savska ruta, Dravska ruta, Ruta Panonski put mira i sl.), u gradovima na glavnim biciklističkim pravcima kretanja, kod glavnih turističkih atrakcija na udaljenim točkama u ruralnom prostoru i sl. te uređenje cikloturističkih odmorišta/vidikovca na cikloturističkim rutama (smart odmorišta, nadstrešnice, stalci za bicikle, postavljanje pametnih klupa, postavljanje info tabli o odmorištu i relevantnim informacijama o lokalitetu/destinaciji i sl.).

Bespovratno do 90 % sredstava

Ministarstvo sufinancira do 90% opravdanih/prihvatljivih troškova provedbe pojedinačnog projekta. Minimalno mogući iznos potpore po javnom pozivu iznosi 100.000,00 kn, a maksimalno mogući iznos potpore iznosi 500.000,00 kn.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno